M1A2 Abrams je unapređenje glavnog borbenog tenka Abrams M1A1 sa nezavisnim termalnim posmatračem za komandira, oružanom stanicom, opremom za navigaciju položaja i punim setom kontrola i displeja povezanih digitalnom magistralom podataka.

Poboljšanja M1A2 uključuju poboljšanu komandirsku stanicu (ICVS), komandantov nezavisni termalni preglednik (CITV), inter-vehikularni informacioni sistem (IVIS), sistem položaja/navigacije (POS/NAV) i nekoliko inicijativa za preživljavanje.

Foto:Profimedia

 

M1A2 ima revolucionarna poboljšanja u ubojitosti.

Razvoj M1A2 je započeo krajem 1988. godine, a prva proizvodnja M1A2 je završena krajem 1992.

Naoružanje


Glavno naoružanje M1A2 Abramsa sastoji se od jednog topa glatke cevi M256 kalibra 120 mm koji može da ispaljuje širok spektar municije kao što su:

- M829 APFSDS-T

- M830 HEAT-MP-T

- M831 TP-T

- M865 TPCSDS-T

Sa desne strane glavnog naoružanja postavljen je mitraljez M240 kalibra 7,62 mm, a slično oružje postavljeno na levoj strani kupole za utovarivač može se podići od -30 do +65º, pri čemu je ukupni pomak 265º.

Foto:Profimedia

 

Komandirno mesto je naoružano standardnim teškim mitraljezom Brovning M2 HB kalibra 12,7 mm koji se može podići od -10 do +65º i preći za 360º.

Ovo oružje ima pogonske i ručne kontrole za pomicanje i ručne kontrole za elevaciju.

Na obe strane kupole je postavljen šestocevni bacač dimnih granata britanskog dizajna (L8A1), označen kao M250. Dimna zavesa se takođe može postaviti pomoću sistema koji pokreće motor.

Dizajn i zaštita


Izgled M1A2 je standardan za glavni borbeni tenk sa pozicijom vozača napred u sredini, kupolom u sredini trupa, a pogonskim paketom pozadi. Komandant i topdžija sede sa desne strane kupole, a punjač sa leve strane. M1A2 je veoma sličan prethodnoj verziji M1A1, najuočljivije spoljašnje promene na M1A2 su redizajnirana komandantova stanica za oružje (CVS) i dodatak komandantovog nezavisnog termalnog pregledača) na levoj strani kupole ispred otvora za utovarivač.

Foto:Profimedia

 

M1A2 je radikalno redizajniran kako bi iskoristio prednosti novije tehnologije. Trup i kupola su napravljeni sa naprednim oklopom sličnim oklopu Čobham razvijenom u Velikoj Britaniji koji pruža zaštitu od ATGM-a (protivtenkovska vođena raketa) i RPG (granata na raketni pogon). M1A2 takođe uključuje komponente oklopa druge generacije.

Mobilnost


Prvi M1A2 je bio motorizovan sa Tektron Licoming AGT 1500 gasnoturbinskim motorom koji razvija 1.500 KS. Sada je Abrams M1A2 motorizovan sa nemačkim dizel motorom MTU EuroPoverPack koji se sastoji od MTU 883 V-12 dizel motora koji razvija 1.500 KS uparen sa Renk HSVL 295 TM automatskim menjačem sa pet brzina za napred i tri unazad zajedno sa sistemom za hlađenje i filtraciju vazduha.

Foto:Profimedia

 

Maksimalna brzina iznosi 68 km/h, može da pređe 425km.

M1A2 može da pređe dubinu vode od 1,21 m i 1,98 m uz pripremu.

Može da se penje uz nagib od 60%, bočni nagib od 40%. 

Tenk je zaštićen od nuklearnog, biološkog i hemijskog (NBC) ratovanja.

Težina abramska M1A2 iznosi 63,086 kg


Borbena upotreba:

Persijski zaliv, Irak, Avganistan, Jemenu

Pogledajte više slika u galeriji:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".