Ovo su tri najčešće greške koje pravimo kada je u pitanju čuvanje namirnica:

1. Ne perite plodove odmah

Čini se logičnim da povrće i voće odmah posle kupovine i pre odlaganja u frižider dobro operemo. Ipak, to je greška. Vlaga će pospešiti rast bakterija i namirnice će brže propasti. Ne perite ih dok ne odlučite da ih jedete ili spremate neko jelo od njih. Tako će duže ostati sveže, piše "Dejli mejl".

Foto: Profimedia

 

2. Ne čuvajte voće i povrće jedno pored drugog

Voće i povrće trebalo bi da odvajate jedno od drugog kada ih stavljate u frižider ili već kad ih kupite. Mnogi plodovi proizvode etilen, gas koji i proizvođači koriste da bi voće i povrće brže sazrelo. Etilen će tako ubrzati i propadanje plodova u neposrednoj blizini. Dakle, paradajz i kajsije ne čuvajte jedno uz drugo.

Foto: Katarina Mihajlović

 

3. Izvadite iz kese

Povrće ne bi trebalo da se čuva u kesi. Svakom plodu treba vazduha i prostora da ostane duže sveže. Povrće držite u mrežastim kesama ili još lakše - probušite rupice na plastičnim.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".