Do začepljenog nosa može doći zbog prehlade, gripa, infekcije sinusa, ali i zbog alergije. Zato bi bilo dobro da u sezoni alergija na prirodan način „otpušite” sinuse, a ove metode mogu vam u tome i te kako pomoći.

Ukoliko je vazduh u prostoriji suv, dolazi do isušivanja sluzokože, što otežava simptome alergije. Ovlaživači vazduha vam mogu pomoći da održite optimalnu vlažnost u vašem domu, a uz to jako je važno da izbegavate preteranu upotrebu klima-uređaja.

Foto: Profimedia

 

Većim unosom tečnosti sekrecija se razređuje i izbacuje, a smanjuje se i pritisak na sinuse. Najbolji izbor su tople tečnosti poput biljnih čajeva čajeva i domaćih supa.

Para dodatno razređuje sekret i rasterećuje disajne puteve. Imajte na umu da je ovaj efekat kratkotrajan i da može da se desi da se nos ponovo zapuši, ali u svakom slučaju tuširajte se što češće.

Pored vrućeg tuša, možete zagrejati sinuse i oblogama za ovaj deo tela. Dovoljno je da nakvasite toplom vodom peškirić ili ga ugrejete na radijatoru i stavite ga preko čela i nosa, na mesto gde se nalaze sinusi.

Foto: Profimedia

 

Budući da je para toliko efikasna u otčepljivanju nosa, ona će posebno brzo delovati direktnom inhalacijom, odnosno ako je u potpunosti usmerite u disajne puteve.

Ako nemate kućni inhalator u koji biste sipali fiziološki rastvor, stavite vodu da proključa, pa u nju dodajte prirodne sastojke kao što su esencijalna ulja ili lekovito bilje poput bosiljka.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".