Nijazovu vlast Turkmenistana traži zbog navodne pronevere novca, ali su u pozadini i politički razlozi, piše danas zagrebački Večernji list.

Ajsoltan Nijazova uhapšena je pre nekoliko dana u Sloveniji, navodno na osnovu liste traženih osoba Interpola.

Nakon nekoliko sati provedenih u policiji, a potom i izvođenja pred sud, Nijazova je puštena, a tužilac i sudija su joj se izvinili zbog nesporazuma.

MUP je saopštio da je hrvatska policija postupila kao i slovenačka, jer, kažu, Interpolova poternica ne može da se ignoriše. "Članica Pusi Rajot privedena je nadležnom suiji. U Sloveniji je proces trajao jako kratko i tamošnji je sudija je odmah presudio da bude puštena. Ista procedura je ponovljenja u Hrvatskoj, ali je sudija Županijskog suda u Zagrebu odlučio drugačije i odredio ekstradicioni pritvor. Sada traje postupak, koji ma svoje faze, a uhapšena ima pravo žalbe", naveli su iz MUP-a.

Ispred Remetinca medijima i okupljenima prvo se obratila članica benda Pusi Rajot Maria-Maša Aljohina i poručila da traže da uhapsena bude oslobođena.

Foto: Profimedia

 

- Želimo da bude slobodna, ona nije kriminalka, ruske vlasti su kriminalne. Ona nije učinila ništa protivzakonito. U Sloveniji smo imali sličnu situaciju, ali kad su je doveli na sud, sudija i tužilac su se izvinili, tužilac ju je čak i zagrlio. Nisu je zatvorili. Želim da otvorim ovo pitanje da svako zna da je u zatvoru trenutno nevina osoba. Nadam se da će uvažiti žalbu.

Potom se obratila i advokat uhapšene Lina Budak i rekla da je brine to što njena klijentkinja slobodno putuje po evropskom kontinentu, po zemljama članicama EU, Švicarskoj i drugim, a da je zapelo u Sloveniji, gde je sve brzo rešeno, a u Hrvatskoj joj je, kaže, određen pritvor.

Posebno je, rekla je zabrinuto, što joj je uhapšena rekla da su uslovi u hrvatskom zatvoru gori nego u ruskim, gde je provela punih šest godina.

- Smeštena je u neprikladnim uslovima, u sobi sa sedam osoba, u malom prostoru, juče je bila gladna. Dan kad je uhapšena, nije imala mogućnost ni da se odmori, jede ili pije.. -  rekla je Budak.

Ona je potvrdila da postoj poternica Turkmenistana, aiako je, kaže, njena klijentkinja tu kaznu odležala u Rusiji i da stoga ne može dva puta da robija zbog iste stvari.

BONUS GALERIJA:

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".