Нијазову власт Туркменистана тражи због наводне проневере новца, али су у позадини и политички разлози, пише данас загребачки Вечерњи лист.

Ајсолтан Нијазова ухапшена је пре неколико дана у Словенији, наводно на основу листе тражених особа Интерпола.

Након неколико сати проведених у полицији, а потом и извођења пред суд, Нијазова је пуштена, а тужилац и судија су јој се извинили због неспоразума.

МУП је саопштио да је хрватска полиција поступила као и словеначка, јер, кажу, Интерполова потерница не може да се игнорише. "Чланица Пуси Рајот приведена је надлежном суији. У Словенији је процес трајао јако кратко и тамошњи је судија је одмах пресудио да буде пуштена. Иста процедура је поновљења у Хрватској, али је судија Жупанијског суда у Загребу одлучио другачије и одредио екстрадициони притвор. Сада траје поступак, који ма своје фазе, а ухапшена има право жалбе", навели су из МУП-а.

Испред Реметинца медијима и окупљенима прво се обратила чланица бенда Пуси Рајот Мариа-Маша Аљохина и поручила да траже да ухапсена буде ослобођена.

Фото: Профимедиа

 

- Желимо да буде слободна, она није криминалка, руске власти су криминалне. Она није учинила ништа противзаконито. У Словенији смо имали сличну ситуацију, али кад су је довели на суд, судија и тужилац су се извинили, тужилац ју је чак и загрлио. Нису је затворили. Желим да отворим ово питање да свако зна да је у затвору тренутно невина особа. Надам се да ће уважити жалбу.

Потом се обратила и адвокат ухапшене Лина Будак и рекла да је брине то што њена клијенткиња слободно путује по европском континенту, по земљама чланицама ЕУ, Швицарској и другим, а да је запело у Словенији, где је све брзо решено, а у Хрватској јој је, каже, одређен притвор.

Посебно је, рекла је забринуто, што јој је ухапшена рекла да су услови у хрватском затвору гори него у руским, где је провела пуних шест година.

- Смештена је у неприкладним условима, у соби са седам особа, у малом простору, јуче је била гладна. Дан кад је ухапшена, није имала могућност ни да се одмори, једе или пије.. -  рекла је Будак.

Она је потврдила да постој потерница Туркменистана, аиако је, каже, њена клијенткиња ту казну одлежала у Русији и да стога не може два пута да робија због исте ствари.

БОНУС ГАЛЕРИЈА:

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".