Državljanin Velike Britanije, Šon Piner u četvrtak je osuđen na smrt pred sudom u Donjecku, nakon što se borio na ukrajinskoj strani, a pre nego što će mu biti izrečena presuda on je izdao oštro upozorenje za sve strance koji možda razmišljaju da se pridruže borbi protiv ruskih trupa: "Ne ulazite u rat koji stvarno ne razumete”.

Šon je dao intervjuu za RT neposredno pre nego što je izrečena kazna. On je pozvao plaćenike da prihvate činjenicu da im se može suditi i da u najgorem slučaju mogu dobiti smrtnu kaznu, i upozorio ih da se ne žale kada se to dogodi. Piner je otkrio da mu je vreme u zatočeništvu na mnogo načina bilo iskustvo koje je otvorilo oči.

- Neki ljudi žele da budu deo Rusije i to morate da prihvatite - rekao je on, dodajući da će sada, nakon što je video "lice“ Donjecka, njegov "rat biti gotov“ šta god da mu se desi. Takođe je otkrio da bi želeo da "nauči više o istoriji obe strane“.

Takođe, Piner je rekao da je njegovu odluku da se pridruži ukrajinskoj vojsci podstaknulo nekoliko faktora: njegova supruga Ukrajinka nije želela da se preseli u Veliku Britaniju i nije mogao da nađe posao da izdržava svoju porodicu. Sa devet godina službe u britanskoj vojsci iza sebe, Piner je odlučio da potpiše trogodišnji ugovor sa ukrajinskim oružanim snagama koji bi mu omogućio i boravak u Ukrajini. Kao "patriota Ukrajine“, Britanac je odlučio da bi to bila dobra prilika da "nešto da Ukrajini i, očigledno, dobije nešto zauzvrat“.

Isto tako, on je otkrio da je standardna plata izvođača na tački stalnog angažovanja iznos ekvivalentan 360 britanskih funti, što bi moglo da se podigne na oko 1.000 funti za učešće u vojnim operacijama.

Piner je rekao da su mu tokom ispitivanja pokazane "užasne” fotografije, koje navodno prikazuju zlostavljanje ruskih ratnih zarobljenika od strane ukrajinskih militanata.

- Ne mogu baš da gunđam, nisam upucan i još uvek imam sve svoje udove i prste - rekao je Britanac. On je izrazio nadu da će on i drugi stranci kojima se sudi kao plaćenici biti razmenjeni. Na pitanje šta je planirao da uradi nakon što mu je ugovor sa ukrajinskom vojskom raskinut, Piner je rekao da on i njegova porodica nameravaju da se presele u Englesku i tamo "da započnu novi život“.

Foto: Profimedia

 

Šon Piner i Aslin su uhvaćeni u Mariupolju u aprilu, pošto su ruske trupe i trupe DNR odsekle brigadu ukrajinskih marinaca kojoj su bili priključeni. Britanska vlada je zahtevala da se prema Ženevskim konvencijama tretiraju kao ratni zarobljenici, uprkos tome što formalno nisu u ratu sa DNR. Međutim, DNR je istakla da se konvencije odnose samo na uniformisane vojnike nacionalne vojske, a ne na strane plaćenike.

Kako stvari stoje, Piner, njegov sunarodnik Ejden Ejslin i Marokanac Sadun Ibrahim proglašeni su krivima za delovanje kao plaćenik i pokušaj preuzimanja vlasti silom u Donjeckoj Narodnoj Republici. Oni su takođe optuženi da su prošli obuku za vršenje terorističkih aktivnosti na teritoriji države koju je u februaru formalno priznala Rusija.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".