Држављанин Велике Британије, Шон Пинер у четвртак је осуђен на смрт пред судом у Доњецку, након што се борио на украјинској страни, а пре него што ће му бити изречена пресуда он је издао оштро упозорење за све странце који можда размишљају да се придруже борби против руских трупа: "Не улазите у рат који стварно не разумете”.

Шон је дао интервјуу за РТ непосредно пре него што је изречена казна. Он је позвао плаћенике да прихвате чињеницу да им се може судити и да у најгорем случају могу добити смртну казну, и упозорио их да се не жале када се то догоди. Пинер је открио да му је време у заточеништву на много начина било искуство које је отворило очи.

- Неки људи желе да буду део Русије и то морате да прихватите - рекао је он, додајући да ће сада, након што је видео "лице“ Доњецка, његов "рат бити готов“ шта год да му се деси. Такође је открио да би желео да "научи више о историји обе стране“.

Такође, Пинер је рекао да је његову одлуку да се придружи украјинској војсци подстакнуло неколико фактора: његова супруга Украјинка није желела да се пресели у Велику Британију и није могао да нађе посао да издржава своју породицу. Са девет година службе у британској војсци иза себе, Пинер је одлучио да потпише трогодишњи уговор са украјинским оружаним снагама који би му омогућио и боравак у Украјини. Као "патриота Украјине“, Британац је одлучио да би то била добра прилика да "нешто да Украјини и, очигледно, добије нешто заузврат“.

Исто тако, он је открио да је стандардна плата извођача на тачки сталног ангажовања износ еквивалентан 360 британских фунти, што би могло да се подигне на око 1.000 фунти за учешц́е у војним операцијама.

Пинер је рекао да су му током испитивања показане "ужасне” фотографије, које наводно приказују злостављање руских ратних заробљеника од стране украјинских милитаната.

- Не могу баш да гунђам, нисам упуцан и још увек имам све своје удове и прсте - рекао је Британац. Он је изразио наду да ће он и други странци којима се суди као плаћеници бити размењени. На питање шта је планирао да уради након што му је уговор са украјинском војском раскинут, Пинер је рекао да он и његова породица намеравају да се преселе у Енглеску и тамо "да започну нови живот“.

Фото: Профимедиа

 

Шон Пинер и Аслин су ухваћени у Мариупољу у априлу, пошто су руске трупе и трупе ДНР одсекле бригаду украјинских маринаца којој су били прикључени. Британска влада је захтевала да се према Женевским конвенцијама третирају као ратни заробљеници, упркос томе што формално нису у рату са ДНР. Међутим, ДНР је истакла да се конвенције односе само на униформисане војнике националне војске, а не на стране плаћенике.

Како ствари стоје, Пинер, његов сународник Ејден Ејслин и Мароканац Садун Ибрахим проглашени су кривима за деловање као плаћеник и покушај преузимања власти силом у Доњецкој Народној Републици. Они су такође оптужени да су прошли обуку за вршење терористичких активности на територији државе коју је у фебруару формално признала Русија.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".