Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito izazivao je, kao i svaki državnik, podeljena mišljenja - dok je deo Jugoslovena obožavao maršala, bilo je i onih koji su zbijali šale na njegov račun.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Poznato je da je Tito voleo dobru šalu, da je rado odlazio u pozorište da gleda komedije i da se od srca smejao vicevima. Navodno je posebno uživao u političkim pošalicama, o čemu je često pričao glumac Velimir Bata Živojinović.

On je, inače, bio omiljeni glumac Josipa Broza, koji mu je ponekad tražio da mu priča najpopularnije šale ne bi li saznao šta narodi Jugoslavije zaista misle.

Foto: V. Danilov

 

 

Međutim, isti ti vicevi su neretko bili zabranjeni za običan svet, toliko da su mnogi završili iza rešetaka jer su se šalili na račun Tita i Jugoslavije. Setimo se samo problema koje je Dr Nele Karajlić imao godinama nakon Titove smrti jer je za kvar gitarskog pojačala u Rijeci prokomentarisao kroz smeh da je "crk'o Maršal", pa je jasno koliko je bilo opasno šaliti se za Brozovog života.

Zato su se ovi vicevi širili u potaji, a navodno je najozloglašeniji glasio:

- Što bi bilo da "Galeb" potone?
- Jugoslavija bi se spasila.

 

 

"Galeb" ili "Brod mira" je, inače, školski brod Jugoslovenske ratne mornarice i rezidencijalna jahta koju je Tito koristio i na kojoj je ugostio veliki broj svetskih državnika i predstavnika svetskog džet-seta.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".