Trešnje su fantastične sirove, a koriste se u raznim recepturama za torte, kolače, pite i čizkejkove.
Trešnje spadaju grupu supernamirnica, bogate su antioksidansima, dobro su protiv upale i korisne su u prevenciji i lečenju gihta. Takođe, one su jedno od retkih voća koje sadrži melatonin, koji može pomoći u lečenju nesanice, kako se navodi u knjizi „Hrana koja leči“ (Healing Foods).
Bogate su vitaminima C, A i E, a nutricionisti ih preporučuju u neograničenim količinama jer čiste organizam od toksina, a ne iritiraju želudac.
Mesnat plod je odličan izvor kalijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana, a većina ljudi ne zna da su i peteljke koje bacamo fantastične za zdravlje.
Za šta su dobre peteljke trešanja?
Ukoliko skuvate čaj od peteljki trešanja, evo kakve sve pozitivne efekte možete osetiti:
Ovaj napitak pogoduje radu bubrega i mokraćnih kanala, a veruje se da može da pomogne u izbacivanju bubrežnih kamenčića.
Osim što osvežava i okrepljuje celo telo i vraća energiju, čaj je dobar i za ljude koji pate od reume.
Priprema se vrlo jednostavno, a sve što je potrebno da uradite jeste da peteljke dobro osušite na suncu, a zatim u litar vode prokuvajte šaku peteljki. Sklonite sa vatre i poklopite tacnom. Ostavite da odstoji oko sat vremena i nakon toga procedite.
Ako želite, čaj možete zasladiti medom. Napitak se pije tri-četiri puta dnevno.
BONUS VIDEO:
(24.sedam)
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".