Beba Golubović (52), carinski službenik iz Beograda pre sedam godina saznala je da ima melanom, najopasniji rak kože. Usledila je operacija, i kad je pomislila da je bolest zaustavljena, čekao je novi šok – od 18 limfnih čvorova, 11 je bilo sa metastazama, i opet je morala pod nož. Prošla je kroz pakao, sada je u četvrtoj fazi bolesti, ali bori se za život kao prava lavica, i svima želi da poruči samo jedno: „Ne idite u solarijum, ova opasna navika mene je koštala zdravlja“.

- Većina nas koji smo se razboleli od raka postavljamo sebi pitanje:„Zašto ja?“ ili „Kako je to moglo meni da se desi?“. Ja znam odgovore na ova pitanja. Kad sam bila u tinejdžerskim godinama, pa i kasnije, kao odrasla želela sam da imam taman ten. Sunčala sam se ne vodeći računa o tome koje je doba dana, koristila kreme s nižim zaštitnim faktorom, nikad veće od 30. Dešavalo se da mi koža pocrveni, a ponekad sam dobijala i opekotine. Spas sam videla u solarijumu gde sam „pripremala" kožu za morsko sunce – priča Beba Golubović.

 

 

Jedan odlazak u solarijum 50 % veća šansa za rak

Solarijam je, kaže, koristila dugi niz godina, tako što bih se 10 dana pre putovanja na more izlagala UV lampama od pet do osam minuta.

- O rizicima koji to nosi sa sobom tada nisam ništa znala. Danas znam, ali kasno je. Samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik od raka kože za 50 odsto.

Sve kroz šta je ova hrabra žena prošla, predstavlja svedočanstvo o nadljudskoj borbi za život u kojoj za protivnika nije imala samo bolest. Dok se lečila, prošla je kroz razvod, ali uspela je da iz svega izađe jača nego ikad, da ponovo stvori dom za svoje ćerke i da se svakog jutra iznova raduje životu.

- Početkom 2015. primetila sam da se mladež na stomaku koji sam imala od rođenja menja, ali nisam tome pridavala značaj. Prvo se zacrveneo, posle par meseci počeo da svrbi, da bi u avgustu prokrvario. Tek tada sam otišla na Kliniku za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS. Doktor je već pri prvom pregledu posumnjao da se radi o melanomu. Mladež je vrlo brzo odstranjen, a HP nalaz je potvrdio njegove.

 

 

Ne krije da je u tom trenutku bila uplašena kao nikad i da noćima nije mogla da spava.

- Hrabrila sam sebe da sam ipak stigla na vreme. Doktor me je uputio na Institut za onkologiju i radiologiju Srbije kako bih nastavila lečenja. Analize su pokazale da treba da se operišu limfni čvorovi u pazuhu i preponi. U oktobru sam operisana, a taj Hp nalaz je pokazao da nema metastaza. Lekari su mi savetovali kontrolu za tri meseca. Mislila sam da je je bolest zaustavljena i osetila sam veliko olakšanje.

Međutim, posle dva meseca primetila je da su joj limfni čvorovi u pazuhu uvećani, pa opet odlazi u Institut za onkologiju i radiologiju.

- Na konzilijumu mi je rečeno da moram ponovo da operišem limfne čvorove. Operisana sam u januaru 2016, a rezultata sam dobila krajem februara. Od 18 limfnih čvorova, 11 je bilo sa metastazama. Rečeno mi je da u Srbiji nema adekvatne terapije za melanom, da je jedini vid lečenja hirurška intervencija ako se ultrazvučnom dijagnostikom uoče metastaze. Bila sam očajna. Nisam se plašila smrti, već patnje koju ta bolest donosi.

 

 

Srećom, tada slučajno saznaje da na VMA počinje sprovođenje kliničke studije o inovatinoj ađuvantnoj terapiji za melanom koja sprečava dalji razvoj bolesti kod visokorizičnih pacijenata.

- Studija je bila dvostruko slepa, što znači da ni pacijent, a ni lekar ne zna da li kroz infuziju teče lek ili placebo. U poslednjoj godini studije kod mene se razvila mestaza, a kada je otvoren dosije, utvrđeno je da sam primala placebo. Od tada sam u četvrtom, poslednjem stadijumu, imam metastatski melanom, a lečim se inovativnom imunoterapijom, i još sam tu. Rezultat kliničke studije je pokazao da 50 odsto pacijenata u trećem stadijumu bolesti koji imaju visok rizik od daljeg širenja bolesti, nakon jednogodišnje primene ađuvantne terapije ne razvije metastatski melanom.

Beba Golubović je član Udruženja pacijenata za borbu protiv melanoma je da lekovi koji su sada dostupni pacijentima u IV stadijumu bolesti, upravo iz ovih razloga budu dostupni i pacijentima u trećem stadijumu.

- Imunološku terapiju primam svake tri nedelje i relativno dobro je podnosim. Ima ona i svoje loše strane, ali važno je da mi je zaustavila bolest, da nema novih metastaza. Da mi omogućava da živim skoro kao svaki drugi zdrav čovek. Idem na posao, putujem, aktivna sam, i imam ispunjen i kvalitetan život.

BONUS VIDEO:

 

 

 

(Blic žena)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".