Mućkalica je jelo koje se može praviti na razne načine, ali postoji samo jedan pravi recept: meso se prvo mora pripremiti na roštilju, pa tek onda se sprema u šerpi ili zemljanoj posudi.
Kada je u pitanju leskovačka mućkalica, meso se obavezno prži na roštilju. Osim toga, možete staviti meso koje se nije pojelo sa neke proslave.
Pravilo je da se hrana ne baca, već da se dobije novo savršeno jelo.
Leskovačka mućkalica je pikantan specijalitet sa juga Srbije.
Jede se viljuškom, ali je užitak umakati domaći hleb ili lepnju u sos od mućkalice.
Pročitajte još
Sastojci:
600 g svinjskog vrata
120 g dimljene vešalice
200 g pilećeg filea
3-4 glavice crnog luka
3-4 paradajza
3-4 sveže paprike
1 kašika slatke aleve paprike
ljutenica, gruvana paprika ili sveža ljuta papričica po ukusu
4-5 čena belog luka
1 dl ulja ili masti
Način pripreme:
Isecite meso na kockice, pa ga ispecite na roštilju ili u tiganju ukoliko nemate mogućnosti za roštilj. Nikako ne treba peći meso skroz, već je potrebno ostaviti ga da bude sočno i rozikasto iznutra. Zatim na roštilju ispecite paprike, oljuštite kožicu i isecite je na trakice.
Luk očistite i iseckate na rezance, propržite na malo ulja ili masti da omekša, potom u njega ubacite očićen paradaj od kožice i semenki isečen na kockice. Dinstajte na tihoj vatri uz povremeno mešanje 20-ak minuta, dok tečnost ne ispari.
Dodajte značine: alevu papriku, beli luk, ranije na roštilju ispečenu papriku i meso sa roštilja.
Po potrebi dodajte malo vode i dinstajte još oko pola sata. Pred kraj mućkalicu posolite i zaljutite po ukusu, a pred posluženje možete dodati peršun.
Poslužiti na sledeći način:
Mućkalicu servirajte toplu, uz tanku pogaču ili somun i sir.
BONUS VIDEO:
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".