Мућкалица је јело које се може правити на разне начине, али постоји само један прави рецепт: месо се прво мора припремити на роштиљу, па тек онда се спрема у шерпи или земљаној посуди.
Када је у питању лесковачка мућкалица, месо се обавезно пржи на роштиљу. Осим тога, можете ставити месо које се није појело са неке прославе.
Правило је да се храна не баца, већ да се добије ново савршено јело.
Лесковачка мућкалица је пикантан специјалитет са југа Србије.
Једе се виљушком, али је ужитак умакати домаћи хлеб или лепњу у сос од мућкалице.
Прочитајте још
Састојци:
600 г свињског врата
120 г димљене вешалице
200 г пилећег филеа
3-4 главице црног лука
3-4 парадајза
3-4 свеже паприке
1 кашика слатке алеве паприке
љутеница, грувана паприка или свежа љута папричица по укусу
4-5 чена белог лука
1 дл уља или масти
Начин припреме:
Исеците месо на коцкице, па га испеците на роштиљу или у тигању уколико немате могућности за роштиљ. Никако не треба пећи месо скроз, већ је потребно оставити га да буде сочно и розикасто изнутра. Затим на роштиљу испеците паприке, ољуштите кожицу и исеците је на тракице.
Лук очистите и исецкате на резанце, пропржите на мало уља или масти да омекша, потом у њега убаците очићен парадај од кожице и семенки исечен на коцкице. Динстајте на тихој ватри уз повремено мешање 20-ак минута, док течност не испари.
Додајте значине: алеву паприку, бели лук, раније на роштиљу испечену паприку и месо са роштиља.
По потреби додајте мало воде и динстајте још око пола сата. Пред крај мућкалицу посолите и заљутите по укусу, а пред послужење можете додати першун.
Послужити на следећи начин:
Мућкалицу сервирајте топлу, уз танку погачу или сомун и сир.
БОНУС ВИДЕО:
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".