SUKULENTI I ZAČINSKO BILJE

Ako imate biljke s mesnatim listovima, agavu, kaktuse ili aloju, ne morate dodatno da ih zalivate ako ćete na putu da ostanete do tri nedelje! I inače se ređe zalivaju jer u svojim mesnatim listovima uspešno čuvaju vodu i hranjive materije, uz čiju pomoć mogu da prežive duga sušna razdoblja.

Foto: Profimedia

 

Uz njih, biljke koje gube malo vode su i kod nas odomaćene mediteranske lepotice: lavanda i žalfija.

Majčina dušica, ruzmarin i origano takođe će podneti duža sunčana razdoblja, ali nanu treba obavezno skloniti u senku, a posebno osetljive biljke kao što su orhideja ili bonsai - njih ipak poverite nekome ko je odgovoran na čuvanje jer zahtevaju stalnu pažnju.

PRIPREME UOČI PUTA

Pre odlaska na odmor detaljno pregledajte i druge biljke, odstranite uvele listove, nahranite ih i obilno zalijte. Većinu možete da stavite u prostoriju u koju dopire bar osam sati svetlosti dnevno. Tanjiriće ispod saksija ispunite kamenčićima (obluci su najzahvalniji), naspite preko njih vodu - na taj način će vlažiti vazduh oko biljke.

SAMOZALIVANJE

Najjednostavnije metode samozalivanja, koje ne zahtevaju puno priprema i napora, podrazumevaju pomoć plastične flaše, kanapa ili neke tkanine i kante s vodom.

Plastičnu flašu (ako nemate, možete da upotrebite i staklenu) prvo dobro operite vodom. Na čepu iglom ili nožićem izbušite nekoliko sitnijih rupica. Potom naspite vodu u flašu i dobro je zatvorite, okrenite je s čepom nadole i uronite u zemlju u saksiju s biljkom - voda će kapati i zalivati je dok ste odsutni.

Foto: Profimedia

 

Ako imate više biljaka, napunite kantu ili veću šerpu vodom i postavite je na povišeno mesto, mogu da posluže stolica ili stočić. Oko njih postavite saksije, u kantu uronite komade debelog kanapa, trake od gaze ili neke tkanine, a jedan kraj položite na zemlju u saksiji.

Za svaku teglu koristite poseban komad tkanine i cveće će dobijati neophodnu vlagu dok niste tu.

KAD SE VRATITE:

Odstranite odmah uvenule grančice i listove, odmah zalijte biljke ako su potpuno suve. Sačekajte da se zemlja osuši i opet zalijte, pa im dodajte odgovarajuću prihranu.

Foto: Profimedia

 

Ali ako su biljke previše zalivene i zbog toga su počele da žute i venu, pažljivo ih izvadite iz saksije sa celom zemljom koju treba da obložite papirnim ubrusima - oni će popiti višak vode! Postupak možete da ponovite više puta, sve dok ne osetite da je težina zemlje s biljkom upola lakša. Tad je vratite u saksiju i pričekajte s novim zalivanjem. Pripazite, nekad je potrebno da prođe i nekoliko dana.

BONUS VIDEO:

 

 

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".