СУКУЛЕНТИ И ЗАЧИНСКО БИЉЕ

Ако имате биљке с меснатим листовима, агаву, кактусе или алоју, не морате додатно да их заливате ако ћете на путу да останете до три недеље! И иначе се ређе заливају јер у својим меснатим листовима успешно чувају воду и храњиве материје, уз чију помоћ могу да преживе дуга сушна раздобља.

Фото: Профимедиа

 

Уз њих, биљке које губе мало воде су и код нас одомаћене медитеранске лепотице: лаванда и жалфија.

Мајчина душица, рузмарин и оригано такође ће поднети дужа сунчана раздобља, али нану треба обавезно склонити у сенку, а посебно осетљиве биљке као што су орхидеја или бонсаи - њих ипак поверите некоме ко је одговоран на чување јер захтевају сталну пажњу.

ПРИПРЕМЕ УОЧИ ПУТА

Пре одласка на одмор детаљно прегледајте и друге биљке, одстраните увеле листове, нахраните их и обилно залијте. Већину можете да ставите у просторију у коју допире бар осам сати светлости дневно. Тањириће испод саксија испуните каменчићима (облуци су најзахвалнији), наспите преко њих воду - на тај начин ће влажити ваздух око биљке.

САМОЗАЛИВАЊЕ

Најједноставније методе самозаливања, које не захтевају пуно припрема и напора, подразумевају помоћ пластичне флаше, канапа или неке тканине и канте с водом.

Пластичну флашу (ако немате, можете да употребите и стаклену) прво добро оперите водом. На чепу иглом или ножићем избушите неколико ситнијих рупица. Потом наспите воду у флашу и добро је затворите, окрените је с чепом надоле и уроните у земљу у саксију с биљком - вода ће капати и заливати је док сте одсутни.

Фото: Профимедиа

 

Ако имате више биљака, напуните канту или већу шерпу водом и поставите је на повишено место, могу да послуже столица или сточић. Око њих поставите саксије, у канту уроните комаде дебелог канапа, траке од газе или неке тканине, а један крај положите на земљу у саксији.

За сваку теглу користите посебан комад тканине и цвеће ће добијати неопходну влагу док нисте ту.

КАД СЕ ВРАТИТЕ:

Одстраните одмах увенуле гранчице и листове, одмах залијте биљке ако су потпуно суве. Сачекајте да се земља осуши и опет залијте, па им додајте одговарајућу прихрану.

Фото: Профимедиа

 

Али ако су биљке превише заливене и због тога су почеле да жуте и вену, пажљиво их извадите из саксије са целом земљом коју треба да обложите папирним убрусима - они ће попити вишак воде! Поступак можете да поновите више пута, све док не осетите да је тежина земље с биљком упола лакша. Тад је вратите у саксију и причекајте с новим заливањем. Припазите, некад је потребно да прође и неколико дана.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".