Kada je Jovanka Budisavljević stigla na mesto sekretarice u kancelariji Josipa Broza i zamenila Davorjanku Paunović Zdenku, nije očekivala da će je zameniti i u njegovom srcu.

Pokojna prva dama Jugoslavije ispričala je jednom prilikom kako ju je maršal pitao da postane njegova supruga.

Foto: Reprint TV Novosti

 

 

NJihov poslovni odnos vrlo brzo je prerastao u ljubav, a par se u tajnosti zakleo na večnu ljubav pet godina kasnije, u aprilu 1952. godine, kada je ona imala svega 28, a Tito 60 godina.

 

Dr Aleksandar Matunović, nekadašnji lični lekar pokojnog predsednika Jugoslavije, u svojoj knjizi "Jovanka Broz, Titova suvladarka" zapisao je njenu ispovest o tome kako se osetila nakon što ju je Broz zaprosio.

- Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa, ja sam bila devojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima! Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam - neće biti neskromno da to kažem - dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača - rekla je Jovanka.

Kako je ona ispričala, Tito ju je zaprosio istakavši da nije vodio lak život i da veruje da će pored nje konačno pronaći mir.

- Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću - reči su kojima je on pitao Jovanku da postane njegova supruga.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Iako su tada bili zajedno već pet godina, ona je bila iznenađena. Više od tri decenije razlike u godinama najpre joj je smetalo, ali se kasnije s njom pomirila, priznala je.

- Razlika u godinama je bila velika, ali ja je nisam osetila. Tito je bio pun energije, vitalan - iskrena je bila Jovanka.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".