Donosimo recepte za tri omiljena jela Josipa Broza Tita, čoveka koji je, između ostalog bio i veliki gurman.
1. Višegradski kupus
Potrebno je: 800 g svežeg kupusa, 800 g juneće potrbušine, 100 g crvenog luka, 100 g paprike, 200 g krompira, 200 g paradajza, veza peršuna, 40 g soli, biber u zrnu, 2 lovorova lista, čaša belog vina, dve-tri kašike ulja
Potrebno je: 800 g svežeg kupusa, 800 g juneće potrbušine, 100 g crvenog luka, 100 g paprike, 200 g krompira, 200 g paradajza, veza peršuna, 40 g soli, biber u zrnu, 2 lovorova lista, čaša belog vina, dve-tri kašike ulja
Priprema: Glavicu svežeg kupusa nasecite na osam kriški. Juneću potrbušinu narežite na krupne kocke i stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, 2 veće paprike iseckane na kocke, 4 krompira isecite po dubini, 2 manja paradajza na kriške, grubo naseckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor, belo vino i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuvajte dva sata. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuvalo.
Pročitajte još
2. Zapečene štrukle
Potrebno je: za testo: 400 g brašna, 1 manje jaje, ulje, maslac, so; za nadev: 1 kg svežeg sira, 2 jaja, 200 g maslaca; za preliv: dve čaše slatke pavlake
Priprema: Pomešate brašno s jajetom, dodajte so, malo ulja, malo maslaca i malo tople vode. Testo je spremno kada se više ne lepi na površinu. Premažite ga uljem i ostavite oko 30 minuta. Razvucite tanke kore. Rastopite maslac i poprskajte razvučeno testo. U kilo sira dodajte 2 jaja i malo soli. Sir izmešajte i rasporedite po razvučenim korama. Savijte testo pa debelom ivicom tanjira narežite štrukle dužine 6 cm. Štrukle ubacite u 3 litra vrijuće slane vode i kuvajte 15 minuta. Složite u vatrostalni sud. Slatku pavlaku prelijte preko štrukli i zapecite u rerni oko 20 minuta, dok ne porumene.
3. Kuvana junetina
Potrebno je: 1 kg junetine (prsa), 100 g šargarepe, 100 g peršuna, 50 g celera, 1 mali luk, lovorov list, biber u zrnu, so
Priprema: Tito je zahtevao da se junetina priprema na ovaj način. Kilogram mesa od junećih prsa rasecite na dva jednaka dela. Meso stavite u vrijuću vodu, dodajte šargarepu, 2 korena peršuna srednje veličine, komadić celera i manji neoljušten luk, lovor, biber u zrnu i so.
Poklopite i kuvajte 30 minuta. Lepši komad mesa stavite u činiju, prelijte supom, dodajte šargarepu i celer, te uz to poslužite ren i senf. Tito je voleo nedovoljno kuvano meso.
(Alo)
BONUS VIDEO:
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".