Mnoge žene su obeležile život doživotnog predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Jovanka Budisavljević, kasnije Broz, nije bila jedina Titova žena, što je javnosti poznato.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Prva žena mu je bila Ruskinja Pelagija Belousova, koju je upoznao u Moskvi pošto je kao austrougarski vojnik završio na ruskom frontu i tamo zarobljen, ali je ostao tamo i posle kraja rata.

Pelagija Belousova je imala oko 14 godina kada su se upoznali i ubrzo su se venčali i u crkvi i pred matičarem.

Druga žena mu je bila Lusija Bauer, takođe u Moskvi, negde u drugoj polovini tridesetih godina. Oboje su radili u Kominterni gde su se i upoznali.

Zatim, na scenu stupa Slovenka nemačkog porekla, Herta Has, sa kojom će živeti negde do pred rat i sa njom, kao i sa Pelagijom steći sina.

Tokom rata, Titova zvanična sekretarica, ali i njegova velika ljubav, Davorjanka Zdenka Paunović, možda je uz Jovanku, najpoznatija od svih žena u našoj javnosti.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Svaka od ovih žena ostavila je trag na Titov život, ali je moguće da je Davorjanka Zdenka Paunović ostavila najveći trag ili je možda ona bila najveća i najstrasnija njegova ljubav koja je trajala tokom tih ratnih godina. Ona je jako rano, veoma mlada, umrla odmah posle rata i on ju je sahranio u dvorištu Belog dvora. Ta grobnica se i danas održava.

Sa Jovankom je Tito pak, proveo najveći deo svog života i nama je ona najpoznatija, ali će večerašnji dokumentarni film Svetlane Janićijević, Titove žene, skinuti veo tajni i sa ostalih, prenosi "RTS".

BONUS VIDEO:

NA DANAŠNJI DAN PRE 60 GODINA: Beograd je bio domaćin prve konferencije Pokreta nesvrstanih

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".