Poslednjih dana beleži se veći broj poziva Komunalnom preduzeću "Dimničar" i to od građana koji su, prvi put ove godine, rešili da očiste dimnjake i nalože "smederevac", ako se radijatori u stanu ohlade. Posle duže godina odžačari se penju na krovove zgrada i u užem gradskom jezgru. Ipak, kako nam je svojstveno da se većina poslova radi u "munut do 12", prava navala se tek očekuje.

Prema rečima Irene Kulić, PR "Dimničara", osim poziva građana koji imaju individualna ložišta, javljaju se i upravnici zgrada tražeći čišćenje kanala u višespratnicama. Ona ističe da redovno čišćenje i briga o dimnjacima svake godine doprinosi štednji i optimalnom korišćenju energenata, što nije slučaj kada je ložište zapušteno.

Odžačara trenutno ima dovoljno za potrebe prestonice, njih oko 55, ali naslednika nema. Iako su se nekada školovali u Građevinskoj školi, ovo zanimanje je postepeno izbrisano iz obrazovnog sistema. Mladi ne žele da se garave, pa i dimničari dele sudbinu ostalih zanatlija.

- Imamo Centar za obuku dimničara, jedinstven u Srbiji - kaže Kulićeva. - Obuka traje tri meseca, a 80 odsto nastavnog fonda je praktični rad. Da bi mogli da steknu iskustvo i rutinu u radu potrebno je oko godinu dana da postanu osposobljeni odžačari. Kriterijumi za prijem kandidata na obuku su spušteni maksimalno.

Foto:Profimedia

 

Nekada je bilo potrebno da su završili srednju školu, a sada mogu da se prijave sa osnovnom školom, pa i sa samo nekoliko razreda. Dobrodošao je svako ko hoće da radi. Trenutno imamo dovoljno ljudi, ali je bitan plan za naredni period. Ako sledeće godine pet dimničara ode u penziju, mi moramo imati pet osposbljenih koji će ih zameniti.

Naša sagovornica navodi da im ljudi odlaze, ali da je adekvatna zarada nešto što bi ih zadržalo. Preduzeće se samo izdržava, a cena usluga nije menjana od 2011. godine kada je, kaže Kulićeva, minimalna cena rada bila oko 20.000 dinara, a danas je 36.000 i biće povećana. Na uplatnici "Infostana" dimničarske usluge su najmanja stavka sa 1,38 dinara po kvadratu, odnosno 70 dinara mesečno za 50 kvadrata.

Ona ističe da je to veoma niska cena i da mora biti povećana, jer neće imati ko da radi, a bez dimničara se ne može.
Odžačari imaju beneficirani radni staž i moraju biti zdravi.

U KP "Dimničar" se koristi oprema koja ide u korak sa savremenim trendovima u ovoj oblasti. Pored individualnih ložišta, dimničari su angažovani i u hotelijerstvu i energetici za čišćenje velikih kotlova, rezervoara.

I "Beokom" prima pozive

DIMNIČARI izlaze na teren dan po prijemu poziva, kada se poveća broj čeka se dva-tri dana, a u "piku" sezone, kada dnevno bude i više od 200 građana koji okrenu broj, čekanje može potrajati i do pet dana.

- U septembru i oktobru dimničari praktično rade po ceo dan, tako da ne možemo da kažemo tačno vreme kad će doći - kaže Kulićeva. - Građani mogu da pozovu i preko "Beokom" servisa, koji ima znatno veći broj operatera, i tako zatraže našu uslugu. Kada nam se obraćaju mejlom, treba da napišu ime i prezime, tačnu adrsu, da li redovno plaćaju "Infostan", da li imaju indivudalno ložište.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".