Postoji nekoliko recepata za pravljenje sarme, ali ovaj recept za spremanje najukusnijeg srpskog jela je recept naših baki. Zbog toga se vredi podsetiti ukusa sarme iz detinjstva:
Potrebni sastojci da biste napravili ovu sarmu su:
- Kiseli kupus - dve glavice
- Mešano melevno meso - 700gr
- Pirinač - 150gr
- Aleva paprika - 1 kašika
- Mast - 2 do 3 kašike
- Biber - 1/2 kašičice
- Crni luk - 3 glavice
- Beli luk - 1 glavica
- So - po ukusu
- Suvi biljni začin - 1 kašika
- Rebra suva domaća - 500gr
- Slanine suve domaće - 200gr
Način pripreme:
Odvojite list kiselog kupusa od glavice i isecite ''žilu'' ukoliko je ima po sredini lista.
Potom izdinsajte crni i beli luk na masti u srednjoj šerpi oko deset minuta. Kada porumeni, dodajte mleveno meso i slaninicu postepeno. Dodajte takođe sve začine sem pirinča. Potrebno je da dinsate još 5 minuta da se ukus sjedini pa dodajte pirinač opran i očišćen. Promešajte i ostavite da se malo prohladi. Svaki list kupusa punite sa po jednom kašikom nadeva. Zamotajte u sarmu i poređajte u pleh koji ste predhodno namazali mašću i obložili listom dva kupusa. Tako sve dok ne utrošite fil. Preko redova sarmica dodajte suva rebra i između njih ako ima praznina. Sipajte vodu u pekač i stavite u rernu da se prži dva sata na dveta stepeni. Služiti toplo.
(Najžena.rs)
Pročitajte još
BONUS VIDEO:
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".