Zadrugarkin otac danas je sahranjen na Novom groblju.

Olgina sestra oglasila se pre par dana za medije i demantovala da je reč o samoubistvu, već da je reč o prirodnoj smrti.

Međutim, na sahrani nije bilo sveštenika. Kada je izvršeno samoubistvo, crkva ne dozvoljava čitanje opela, jer se to smatra kao smrtni greh.

Foto: Instagram printskrin/ Zadruga Official

 

- Sveštenik ne prisustvuje pokopu samoubica jer to je najveći smrtni greh koji se može počiniti. Oduzeti sebi život znači prekinuti odnos s Bogom, a crkva ne pravda nasilno oduzimanje sopstvenog života. On se, za razliku od ubica, ne može pokajati za nedela i to je razlog zašto ubicama prisustvujemo na ispraćaju - grešni su, a opelo i se obavlja nad grešnicima - naveo je verski analitičar Dimitrije Kalezić i istakao da u pojedinim škakljivim situacijama ipak postoje odstupanja.

Foto: Jutjub printskrin/Zadruga Official

 

- Nije čest slučaj, ali dešava se da sveštenici ipak održe sahranu samoubicama. Za tako nešto je potreban lekarski nalaz o duševnoj ili mentalnoj bolesti upokojenog. Na osnovu njih, jedino episkop može dati dozvolu da se održi naknadno opelo - zaključio je dr Dimitrije Kalezić jednom prilikom za "Kurir".

 

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".

(Republika.rs)