Osim za pravljenje kolača i drugih jela, kokos i kokosovo ulje ima drugu ulogu koja služi zdravlju. 

Smirivanje infekcija na koži

Brojne hemikalije mogu izazvati ekceme koji prouzrukuju svrab a taj osećaj može dovesti do infekcije koju izaziva stafilokoka (Staphilococcus aureus) posle koje sledi antibiotska terapija. S druge strane, jedna studija je pokazala da je svakodnevno nanošenje na kožu u toku od mesec dana dovelo do 95 odsto smanjenja stafilokoka na koži. Kokosovo ulje bogato je laurinskom kiselinom koja ima antibakterijsko i antifungalno (analgetičko) dejstvo u borbi protiv bakterija. Pošto ima ulogu hidratantne kreme, takođe može da pomoći u popravljanju statusa kožne barijere, koja je prva linija odbrane vašeg tela od infekcije.

Foto: Profimedia

 

 

Nega kose

Ukoliko se nanese pre ili posle pranja, kokosovo ulje može da smanji rizik  od oštećenja od češljanja kose, pokazalo je istraživanje objavljeno u izdanju International Journal of Trichologi. Potvrdilo se da laurinska kiselina u kokosovom ulju lako može prodire u proteine vlasi. Međutim treba obratiti pažnju koliko stavljate kokosovog ulja, da ne biste izazvali preterano mašćenje. Osim toga može dovesti do začepljenja pora koje prouzrokuju akne. Zbog toga se savetuje razgovor sa dermatologom. 

Foto: Profimedia

 

 

Hidratacija

Ukoliko je vaše dete  podložno kožnim oboljenjima poput ekcema ili im je koža osetljiva, kokosovo ulje može da bude biti odličan prirodni način koji ne sadrži dodatne mirise ili druge sastojke koji mogu da izazovu iritaciju. Jedinjenja u kokosovom ulju su vrlo efikasna za obnavljanje vlage u koži. U istraživanju objavljenom u decembru u časopisu Journal of Tropical Pediatrics, kokosovo ulje je korišćeno na novorođenoj deci kako bi pomoglo smanjenju gubitka vode kroz kožu. Međutim, da biste izbegli bilo kakvu potencijalnu opasnost od alergija, obavezno razgovarajte sa pedijatrom ili dermatologom pre nego što uvedete u korišćenje bilo koji novi preparat.

''Atletsko stopalo''

Ako ste aktivni u teretani ili obavljate fizički težak posao a skloni ste pojavi ''atletskog stopala'', američki stručnjaci preporučuju utrljavanje kokosovog ulja u kožu stopala pre spavanja. Zbog svojih svojstaava, ulje može da pomogne u sprečavanju gljivičnih infekcija. Pored toga, izuzetan je lek protiv suve kože i ispucalih peta. Da ne bi došlo do gljivičnih infekcija, potrebno je da temeljno operete stopala. Potom je osušite i obujte u čiste čarape i obuću.

Foto: Profimedia

 

 

Lubrikant

Vaginalna suvoća je problem kome su sklone mnoge žene. Pojedini američki stručnjaci sugerišu nanošenje manje količine organskog rafinisanog kokosovog ulja koje će navlažiti i nahidrirati ovu regiju. Brojne pacijentkinje su iznele pozitivna iskustva, ali se savetuje da najpre porazgovarate sa svojim lekarom pre korišćenja ulja. 

(Eklinika)

BONUS VIDEO: 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".