Pri kupovini krompira veoma je važno da potražite onaj bez mrlja, bez posekotina, tamnih mrlja ili mekih udubina. Krompir bi trebao imati ujednačenu teksturu kore sa minimalnim, plitkim rupama i bez zelene boje. Krompir s mrljama se brže kvari prilikom skladištenja.

Treba da bude suv

Iako bi se većina odlučila da ispere prašnjave krompire pre skladištenja, to nikako ne bi trebalo da radite. Vlaga lako može da se  uhvati za koru krompira i stvori previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris plesni i brže starenje. Preporučuje se da ih odložite prašnjave i operete ih samo kada su spremni za korišćenje.

Foto: Profimedia

 

Stavite ih u korpu ili vrećicu

Pravilna cirkulacija vazduha je još jedna tajna za očuvanje svežine krompira. Krompiri se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak vazduha. U tom slučaju ih možete ostaviti u toj vrećici. Preporučuje se stavljanje krompira u dobro osvetljenju korpu ili činiju kako bi vazduh cirkulisao oko njih. Otvorena papirna kesica je takođe korisna ako nemate ništa drugo pri ruci.

Foto: Profimedia

 

Pronađite hladno, tamno mesto

Krompir se uzgaja u podzemlju, te je poželjno i da uslovi skladištenja budu što bliže tome - tamni i hladni. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7°C i 12°C stepeni tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krompir na najmračnijem i najhladnijem mestu. Idealno rešenje je ostava koja nije blizu izvora topline.

Krompir nikako ne čuvajte u frižideru.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".