При куповини кромпира веома је важно да потражите онај без мрља, без посекотина, тамних мрља или меких удубина. Кромпир би требао имати уједначену текстуру коре са минималним, плитким рупама и без зелене боје. Кромпир с мрљама се брже квари приликом складиштења.

Треба да буде сув

Иако би се већина одлучила да испере прашњаве кромпире пре складиштења, то никако не би требало да радите. Влага лако може да се  ухвати за кору кромпира и створи превише влажно окружење, што узрокује мирис плесни и брже старење. Препоручује се да их одложите прашњаве и оперете их само када су спремни за коришћење.

Фото: Профимедиа

 

Ставите их у корпу или врећицу

Правилна циркулација ваздуха је још једна тајна за очување свежине кромпира. Кромпири се често продају у мрежастој врећици која омогућује улазак и излазак ваздуха. У том случају их можете оставити у тој врећици. Препоручује се стављање кромпира у добро осветљењу корпу или чинију како би ваздух циркулисао око њих. Отворена папирна кесица је такође корисна ако немате ништа друго при руци.

Фото: Профимедиа

 

Пронађите хладно, тамно место

Кромпир се узгаја у подземљу, те је пожељно и да услови складиштења буду што ближе томе - тамни и хладни. Оптимална температура за складиштење кромпира је између 7°C и 12°C степени тако да је подрум идеалан. Ако немате хладан подрум, држите кромпир на најмрачнијем и најхладнијем месту. Идеално решење је остава која није близу извора топлине.

Кромпир никако не чувајте у фрижидеру.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".