Salep je fini, topli, slatki napitak idealan za hladne zimske dane, poreklom sa Bliskog istoka. U naše krajeve je došao još u doba Turaka, a njime smo se sladili kao deca tokom zimskih meseci.

Salep u prahu je osušeno, mleveno korenje nekoliko vrsta divlje orhideje (ili samo gomolj orhideje).

Foto: Printskrin Jutjub/Middle Eats

 

 

Kod nas se salep priprema od osušenog, samlevenog i prerađenog gomolja Običnog kaćuna (Orchis morio).

Pripema salepa, od livade do čaše, teče ovako: gomoljke se vade, peru od zemlje, očiste od opni i kratko prokuvaju, najbolje u surutki. Zatim se suše prvo na vazduhu, potom u sušnici, dok ne postanu skoro kristalno prozirne, potom se seckaju u prah, proseju i čuvaju na suvom.

Instant salep sa samo zalije vrelom vodom jer u njemu su već svi potrebni sastojci. Čisti salep je nešto skuplji, od 50 gr. se dobije 3 litra ovog ukusnog napitka.

Foto: Printskrin Jutjub/Middle Eats

 

 

Priprema se na sledeći način:

Sastojci:

1 l vode (ili mleka)
1 kašika salepa u prahu
šećer, cimet ili đumbir

Kašiku salepa u prahu pomeša sa čašom mlake vode da ne bude grudvica. Kad voda u šerpi uzavri, dodati šećer, prokuvati kratko vreme, pa dodati umućeni salep. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Sipa se u staklene čaše ili šolje, pa se po površini pospe prah đumbira ili cimeta.

Koristi se i kao sredstvo za lečenje upala sluznice creva i želuca, a posebno kod raznih vrsta stomačnih problema.

Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji sprečava daljnja oštećenja i omogućava oštećenim mestima da se oporave. I ne samo da omogućava nego i učestvuje u zaceljivanju sluzokože, jačanju sluzokože, funkcionalnosti sluzokože probavnog trakta.

(Srbija Danas)

BONUS VIDEO:

RECEPT GOTOV ZA PET MINUTA: Napravite posne bisere bez korišćenja šporeta

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".