Postoje primeri kada nijedan partner nije imao blizance u porodici, a ipak je žena začela upravo blizance.

Moguće su situacije kada jajnici žene u vreme ovulacije ispuste dve jajne stanice, pa se oba oplode i postanu embrioni. Rezultat su identični blizanci, a do začeća jednojajčanih blizanaca dolazi kada se jedan embrion podeli na dva u ranoj fazi razvoja.

Nasleđe sa ženske strane

Odavno je poznato da žene čije porodice imaju blizanačku trudnoću češće rađaju blizance jer genetika ipak igra najvažniju ulogu. Takođe, veća je verovatnoća da će majke koje rode u kasnijim godinama, ili koje se leče od neplodnosti, imati blizance.

Foto: Profimedia

 

Varijanta gena

Istraživači su analizirali genome 1.980 žena koje su začele blizance prirodnim putem, te su ih uporedili s 12. 953 majke koje su rodile jedno dite. Primetili su da postoje određene varijacije u genu prozvanom FSH koje su češće kod žena koje rađaju blizance.

Jedna varijanta hormona povezana je s hormonom FSH, koji stimuliše folikule i pomaže jajnoj ćeliji da sazri. U telu žena s povećanom koncentracijom ovog hormona, jajašce se oslobađa tokom ciklusa nakon što je sazrelo. Ako u telu ima više hormona FSH, veće su šanse da će se tokom ciklusa osloboditi dve jajne ćelije, piše "Story.hr".

Druga varijanta je gen koji se zove SMAD3. Ove žene proizvode prosečnu količinu FSH hormona, ali su njihovi jajnici mnogo osetljiviji na hormone, zbog čega se mesečno oslobađaju dve jajne ćelije.

Naučnici tvrde da su to samo neke od varijanti, ali da se šansa za rođenje blizanaca povećava za 29 odsto.

Foto: Profimedia

 

Vantelesna oplodnja i višestruka trudnoća

Ako prolazite kroz proces vantelesne oplodnje, šanse za višestruku trudnoću zavise o vašim godinama, o tome koliko embriona je smešteno u matericu, ali i o drugim faktorima. Prema statističkim podacima, procenat višestrukih trudnoća kod vantelesne oplodnje je sledeći:

29,1 odsto za žene koje su mlađe od 35 godina
26,5 odsto za žene od 35 do 37 godina
20,9 odsto za žene od 38 do 40 godina
13,6 odsto za žene od 41. do 42. godine
8,8 odsto za žene od 43 godine i više

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".