Постоје примери када ниједан партнер није имао близанце у породици, а ипак је жена зачела управо близанце.

Могуће су ситуације када јајници жене у време овулације испусте две јајне станице, па се оба оплоде и постану ембриони. Резултат су идентични близанци, а до зачећа једнојајчаних близанаца долази када се један ембрион подели на два у раној фази развоја.

Наслеђе са женске стране

Одавно је познато да жене чије породице имају близаначку трудноћу чешће рађају близанце јер генетика ипак игра најважнију улогу. Такође, већа је вероватноћа да ће мајке које роде у каснијим годинама, или које се лече од неплодности, имати близанце.

Фото: Профимедиа

 

Варијанта гена

Истраживачи су анализирали геноме 1.980 жена које су зачеле близанце природним путем, те су их упоредили с 12. 953 мајке које су родиле једно дите. Приметили су да постоје одређене варијације у гену прозваном ФСХ које су чешће код жена које рађају близанце.

Једна варијанта хормона повезана је с хормоном ФСХ, који стимулише фоликуле и помаже јајној ћелији да сазри. У телу жена с повећаном концентрацијом овог хормона, јајашце се ослобађа током циклуса након што је сазрело. Ако у телу има више хормона ФСХ, веће су шансе да ће се током циклуса ослободити две јајне ћелије, пише "Story.hr".

Друга варијанта је ген који се зове СМАД3. Ове жене производе просечну количину ФСХ хормона, али су њихови јајници много осетљивији на хормоне, због чега се месечно ослобађају две јајне ћелије.

Научници тврде да су то само неке од варијанти, али да се шанса за рођење близанаца повећава за 29 одсто.

Фото: Профимедиа

 

Вантелесна оплодња и вишеструка трудноћа

Ако пролазите кроз процес вантелесне оплодње, шансе за вишеструку трудноћу зависе о вашим годинама, о томе колико ембриона је смештено у материцу, али и о другим факторима. Према статистичким подацима, проценат вишеструких трудноћа код вантелесне оплодње је следећи:

29,1 одсто за жене које су млађе од 35 година
26,5 одсто за жене од 35 до 37 година
20,9 одсто за жене од 38 до 40 година
13,6 одсто за жене од 41. до 42. године
8,8 одсто за жене од 43 године и више

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".