Teodora se činila kao svaka druga devojčica, krenula je u jaslice, a onda je došao savet koji je život njene porodice izmenio iz korena.

- Godinu i po dana je išla u jaslice u Mladenovcu pre nego što su nam vaspitačice rekle da uđemo unutra i da je pozovemo. Ona se nije ni okrenula. Tada su nas savetovali da potražimo stručnu pomoć - priseća se mama Jelena.

Socijalizacija je teško pala maloj Teodori, a zatim je dobila i prvu dijagnozu - disharmonični razvoj.

Foto: Privatna arhiva

 

- Godinu i po dana smo pokušavali na različite načine da dopremo do Teodore, a zatim je usledila i konačna dijagnoza, u pitanju je autizam - rekla je Jelena.

Teodorini roditelji su se odlučili na vrlo skup potez - lečenje matičnim ćelijama. Prve dve doze je primila u junu ove godine, ali njeni roditelji u početku nisu bili ohrabreni razvojem situacije.

- Nije bilo velikog rezultata, nismo znali šta da radimo, lomili smo se, takoreći. Međutim, krenula je na druge dve doze u oktobru, posle čega se video veliki pomak. Recimo, skoro je suprug zadržavao lift, a Teodora je rekla ''mora čekaš''. Tada nam je bilo jasno da napredak postoji - objasnila je majka devojčice.

Foto: Privatna arhiva

 

Devojčica nije bila komunikativna, nije imala kontakt očima niti je govorila, čak u momentima bila i agresivna. Kako svedoči Jelena, posle druge dve doze je došla velika promena. Takođe, ona ima mlađu sestru, Taru.

- Mnogo se vole, ali su različite. Tara je dominantnija, iako Teodora zna da istera svoje do kraja, ona često ume da popusti sestri jer ne želi raspravu - objasnila je kroz smeh majka dve devojčice.

Napredak je vidljiviji, a porodicu čekaju nove dve doze početkom februara, te apeluju na građane da pomognu ukoliko su u mogućnosti.

Foto: Privatna arhiva

 

- Autizam nije samo reč, to je njen život. Želela bih da ljudi Teodori ne prilaze sa žaljenjem, već od srca. Da kad god se sete Teodore, da im bude drago što su čuli nešto o njoj i što su joj pomogli na bilo koji način.

Foto: Fondacija ''Budi human''

 

Teodori možete pomoći:

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381500-68

Uplatom na devizni račun: 160-6000001381477-40

IBAN: RS35160600000138147740

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".