Теодора се чинила као свака друга девојчица, кренула је у јаслице, а онда је дошао савет који је живот њене породице изменио из корена.

- Годину и по дана је ишла у јаслице у Младеновцу пре него што су нам васпитачице рекле да уђемо унутра и да је позовемо. Она се није ни окренула. Тада су нас саветовали да потражимо стручну помоћ - присећа се мама Јелена.

Социјализација је тешко пала малој Теодори, а затим је добила и прву дијагнозу - дисхармонични развој.

Фото: Приватна архива

 

- Годину и по дана смо покушавали на различите начине да допремо до Теодоре, а затим је уследила и коначна дијагноза, у питању је аутизам - рекла је Јелена.

Теодорини родитељи су се одлучили на врло скуп потез - лечење матичним ћелијама. Прве две дозе је примила у јуну ове године, али њени родитељи у почетку нису били охрабрени развојем ситуације.

- Није било великог резултата, нисмо знали шта да радимо, ломили смо се, такорећи. Међутим, кренула је на друге две дозе у октобру, после чега се видео велики помак. Рецимо, скоро је супруг задржавао лифт, а Теодора је рекла ''мора чекаш''. Тада нам је било јасно да напредак постоји - објаснила је мајка девојчице.

Фото: Приватна архива

 

Девојчица није била комуникативна, није имала контакт очима нити је говорила, чак у моментима била и агресивна. Како сведочи Јелена, после друге две дозе је дошла велика промена. Такође, она има млађу сестру, Тару.

- Много се воле, али су различите. Тара је доминантнија, иако Теодора зна да истера своје до краја, она често уме да попусти сестри јер не жели расправу - објаснила је кроз смех мајка две девојчице.

Напредак је видљивији, а породицу чекају нове две дозе почетком фебруара, те апелују на грађане да помогну уколико су у могућности.

Фото: Приватна архива

 

- Аутизам није само реч, то је њен живот. Желела бих да људи Теодори не прилазе са жаљењем, већ од срца. Да кад год се сете Теодоре, да им буде драго што су чули нешто о њој и што су јој помогли на било који начин.

Фото: Фондација ''Буди хуман''

 

Теодори можете помоћи:

Уплатом на динарски рачун: 160-6000001381500-68

Уплатом на девизни рачун: 160-6000001381477-40

ИБАН: RS35160600000138147740

СWИФТ/БИЦ: DBDBRSBG

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".