Stotine radnika su uzvikivale "dajte nam našu platu", prenosi Rojters.

Na snimcima se vidi kako stotine radnika marširaju, a neki se suočavaju sa ljudima u zaštitnom odelu i policijom za nerede.

Oni koji su uživo prenosili proteste rekli su da je policija tukla radnike. Na video snimcima se vide i sukobi.

Proizvođač Fokskon rekao je da će raditi sa osobljem i lokalnom vladom na sprečavanju daljeg nasilja.

Slike i snimci, koje Rojters nije mogao odmah da proveri, nastali su nakon višenedeljnih previranja u kojima su mnogi zaposleni napustili fabriku zbog kovid restrikcija i kontrola.

Mnogi bivši radnici ove kompanije potvrdili su da je u kampusu bilo nestašice hrane dok su sprovođena stroga pravila karantina, pa je Fokskon, da bi zadržao stare ili namamio nove radnike obećavao podsticaje i bonuse.

Više ljudi je izjavilo da protestuju jer su ove nedelje obavešteni da će dobiti svoje bonuse kasnije nego što je prvobitno obećano.

Firma je rekla da neki radnici sumnjaju da će dobiti pravedne plate, ali da će firma ispuniti obaveze u vezi sa platama na osnovu ugovora.

Takođe je navela da su neistinite glasine da se od novih regruta traži da dele spavaonice sa radnicima koji su pozitivni na kovid.

Lokalni zvaničnici su dezinfikovali i proverili spavaonice pre nego što su se uselili novi ljudi, rekao je Fokskon.

Prošlog meseca, u porastu broja slučajeva kovid-a, lokacija je zaključana, što je navelo neke radnike da pobegnu i odu kući. Kompanija je tada regrutovala nove radnike uz obećanje izdašnih bonusa.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".