Стотине радника су узвикивале "дајте нам нашу плату", преноси Ројтерс.

На снимцима се види како стотине радника марширају, а неки се суочавају са људима у заштитном оделу и полицијом за нереде.

Они који су уживо преносили протесте рекли су да је полиција тукла раднике. На видео снимцима се виде и сукоби.

Произвођач Фокскон рекао је да ће радити са особљем и локалном владом на спречавању даљег насиља.

Слике и снимци, које Ројтерс није могао одмах да провери, настали су након вишенедељних превирања у којима су многи запослени напустили фабрику због ковид рестрикција и контрола.

Многи бивши радници ове компаније потврдили су да је у кампусу било несташице хране док су спровођена строга правила карантина, па је Фокскон, да би задржао старе или намамио нове раднике обећавао подстицаје и бонусе.

Више људи је изјавило да протестују јер су ове недеље обавештени да ће добити своје бонусе касније него што је првобитно обећано.

Фирма је рекла да неки радници сумњају да ће добити праведне плате, али да ц́е фирма испунити обавезе у вези са платама на основу уговора.

Такође је навела да су неистините гласине да се од нових регрута тражи да деле спаваонице са радницима који су позитивни на ковид.

Локални званичници су дезинфиковали и проверили спаваонице пре него што су се уселили нови људи, рекао је Фокскон.

Прошлог месеца, у порасту броја случајева ковид-а, локација је закључана, што је навело неке раднике да побегну и оду куц́и. Компанија је тада регрутовала нове раднике уз обец́ање издашних бонуса.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".