Mnogi ljudi se odlučuju da jutro započnu šoljom toplog čaja, dok druga strana, pak, tvrdi da nema ništa lepše od jutra koje počinje uz miris kafe.

A, šta kažu eksperti?

- I čaj i kafa mogu biti izvrsni kao zdravi napici. Glavna stvar kod kafe je da želite piti pravu stvar - kaže DŽejmi Logi, nutricionista i slavni lični trener.

Dok kafa ima više antioksidansa, čaj je zaista pobednik kada je u pitanju hranjivost, prema Logiju. "Čaj je veći 'čistač' organizma, posebno crvena detelina, đumbir ili hibiskus”, objašnjava on. "Zeleni čaj je sjajan izbor jer sadrži antioksidansa i vitamina C koliko i narandža."

Ako je vaš glavni cilj od napitka dodatna energija i fokus koji će vas voditi kroz dan, dobra vest je da i čaj i kafa mogu poslužiti svrsi.

Foto: Profimedia

 

Ipak, ono što je najvažnije jeste utvrđivanje količine kofeina koja najbolje deluje na vaše telo, ističe Kelsi Hampton.

- Pronalaženje 'slatke tačke' unosa kofeina, bilo iz kafe ili čaja, može poboljšati fokus i probuditi vaš mozak - kaže ona.

Međutim, previše kofeina može izazvati preteranu budnost, tremu i ubrzan rad srca što može dovesti do osećaja teskobe.

Ova će ravnoteža biti različita za svakoga, pa ćete sami morati osetiti šta tačno vašem telu odgovara.

Budući da čaj prirodno sadrži manje kofeina (zeleni čaj ima otprilike desetinu količine kofeina u tipičnoj latte kafi, prema Huffington Postu, s njim možemo lakše izbeći prekoračenje ovog kofeinskog praga.

Foto: Profimedia

 

Pritom, čaj sadrži i prirodni element protiv nervoze. "Ne samo da čaj ima mnogo manje kofeina, već sadrži i L-teanin, aminokiselinu koja povećava aktivnost neurotransmitera zvanog GABA u mozgu", objašnjava dr DŽoš Aks.

- Studije pokazuju da GABA ima prirodni umirujući učinak i može igrati ulogu u prevenciji anksioznosti i depresije. -

Stručnjaci takođe navode da bi zeleni čaj mogao imati i velike koristi kada je obrazac spavanja u pitanju: "Dokazano je da zeleni čaj zapravo može poboljšati kvalitet vašeg sna."

Kao još jednu prednost za ljubitelje čaja, stručnjaci izdvajaju da bi šolja čaja od limunske trave ili metvice mogla pomoći da usta budu zdravija.

Prednosti kafe

Neka istraživanja otkrila su da kafa može biti korisna za ljude sa različitim zdravstvenim problemima, uključujući dijabetes tipa 2 i zdravlje srca, govore pojedini eksperti. 

Još jedna zdravstvena dobrobit kafe je njen visok nivo antioksidansa. Jedna šolja kafe sadrži više antioksidansa nego jedna šolja čaja. 

Kafa takođe nadmašuje čaj po količini polifenola, mikronutrijenata prepunih antioksidansa koji mogu poboljšati probavu, pomoći u prevenciji neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti, pa čak i pomoći u regulaciji telesne težine. 

Dobrobiti čaja

Prednosti čaja slične su onima koje povezujemo sa kafom, iako malo ublažene: jedna šoljica čaja obično sadrži manje kofeina po porciji nego šolja kafe, a polifenoli takođe nisu dominantni. Za nekoga ko želi veliki kofeinski hit, to je nedostatak - ali za nekoga ko se bori s štetnim učincima kofeina, čaj je verovatno bolji. Sveukupne zdravstvene dobrobiti čaja uveliko se razlikuju u zavisnosti koju vrstu konzumirate.

Pa… kafa ili čaj?

Nažalost, nema pravog odgovora. Kao što su eksperti istakli, sve zavisi od osobe koja bira šta će piti.

Bilo da se radi o biljnom zelenom čaju ili aromatičnoj šolji kafe koju poželite čim se probudite, vi najbolje poznajete svoje telo. Stoga ga poslušajte i dajte mu ono što mu treba.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".