Saopštavajući tu poruku i pouku,profesor dr Vicko Ferenc, državni sekretar u Ministasrtsvu za zdravlje, "da se ova vakcina u Australiji primenjuje više do 15 godina i da je smrtnost od karcinoma grlića materice, ispod 1 odsto".

- Mi takve rezultate očekujemo nakon desetogodišnje primene -kazo je profesor Ferenc. - Vakcina će umanjiti sredstva koja se izdvajaju za lečenje ove teške bolesti, a mi ćemo našu decu zaštititi za ceo život.

Kampanja "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE" sprovodi se od trenutka kada su u domove zdravlja stigle besplatne devetovalentne vakcine za decu uzrasta od 9 do 19 godina.

- Država je uložila ogromna sredstva, na listi se nalazi preko 80 novih medikamenata, a izdvojili smo oko 53 miliona za 26 inovativnih lekova. Novina je da se prvi put na listi našao lek koji služi za prvenciju bolesti, a to je upravo vakcina protiv HP virusa. Ovo je prva preporučena vakcina o trošku države. Pri nabaci smo vodili računa da, po preporuci Svetske zdravstvene organizacije to bude najkvalitetnija, devetovalentna vakcina. Do sada je vakcinisano 12.630 dece, prvom dozom 6.424 dece, od 9 do 12, godina, dok je 6.206 dece primilo sve tri doze. Ne treba praviti nikakve liste čekanja, jer smo obezbedili vakcinu za sve - poručila je je profesor dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Foto: Ministarstvo

 

Zaposleni u Institutu za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" čine konstantne edukacije pedijatara i medicinskog osoblja u domovima zdravlja, kao i nadzor primene vakcina u medicinskim ustanovaima.

- Tokom ove kampanje organizovali smo 14 seminara, edukovano je 560 radnika u 18 okruga, među kojima je i kolubarsko-mačvanski okrug. Edukativni seminari biće nastavljeni u mestima koja nisu prepoznala značaj primene vakcine, kako bismo približili deci i roditeljima koliko je važno zaštititi se od polno prenosivih bolesti - istakla je primarijus dr Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut".

Mačvanski okrug je na petom mestu po broju obolelih od karcinoma grlića materice i na 9 po incidenci smrtnosti u Srbiji.

- Većina ljudi nije svesna da su inficirani, a da li će se virus ispoljiti zavisi od načina života, kao i redovnih pregleda i skrininga. Ginekolozi u sardnji sa pedijatrima od 2019. godine rade na edukaciji i prevenciji raka grlića materice, naglasio je dr Branko Mišić, ginekolog u Domu zdravlja Šabac.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, mr. dr Branko Vujković, istakao je "da se njihova ustanova više od sto godina uspešno bori protiv zaraze".

- Vakcina protiv HP virusa sada je dostupna dečacima i devojčicama. Procenjuje se da će vakcina spasiti oko 2,5 miliona ljudi. Naš posao je da uz pomoć pedijatara roditeljima predočimo sve benefite vakcine kako bismo u budućnosti imali zdravu populaciju."

PRIMER IZ LOZNICE

Doktor Branka Krasavac kaže da je "ovaj skup, sa eminentnim stručnjacima, sjano organizovan i da je to bila, još jedna, sjajna prilika, da se čuju novine iz te oblasti.

- Na značaj prevencije i preduzimanje valjanim koraka pre nego što bude, narodski rečeno, "5 do 12" ili kasno, u lozničkom kraju, ukazuju svi naši zaposleni, a pomažu nam i mnogi aktivisti iz raznih udruženja gradjana do Crvenog krsta. Značajna podrška su nam i mediji i zato se stanje stalno popravlja, ali tu nema stajanja.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".