Саопштавајући ту поруку и поуку,професор др Вицко Ференц, државни секретар у Министасртсву за здравље, "да се ова вакцина у Аустралији примењује више до 15 година и да је смртност од карцинома грлића материце, испод 1 одсто".

- Ми такве резултате очекујемо након десетогодишње примене -казо је професор Ференц. - Вакцина ће умањити средства која се издвајају за лечење ове тешке болести, а ми ћемо нашу децу заштитити за цео живот.

Кампања "Заједно против рака грлића материце - ХПВ НЕ" спроводи се од тренутка када су у домове здравља стигле бесплатне деветовалентне вакцине за децу узраста од 9 до 19 година.

- Држава је уложила огромна средства, на листи се налази преко 80 нових медикамената, а издвојили смо око 53 милиона за 26 иновативних лекова. Новина је да се први пут на листи нашао лек који служи за првенцију болести, а то је управо вакцина против ХП вируса. Ово је прва препоручена вакцина о трошку државе. При набаци смо водили рачуна да, по препоруци Светске здравствене организације то буде најквалитетнија, деветовалентна вакцина. До сада је вакцинисано 12.630 деце, првом дозом 6.424 деце, од 9 до 12, година, док је 6.206 деце примило све три дозе. Не треба правити никакве листе чекања, јер смо обезбедили вакцину за све - поручила је је професор др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

Фото: Министарство

 

Запослени у Институту за јавно здравље "др Милан Јовановић Батут" чине константне едукације педијатара и медицинског особља у домовима здравља, као и надзор примене вакцина у медицинским установаима.

- Током ове кампање организовали смо 14 семинара, едуковано је 560 радника у 18 округа, међу којима је и колубарско-мачвански округ. Едукативни семинари биће настављени у местима која нису препознала значај примене вакцине, како бисмо приближили деци и родитељима колико је важно заштитити се од полно преносивих болести - истакла је примаријус др Катарина Боричић из Института за јавно здравље Србије "др Милан Јовановић Батут".

Мачвански округ је на петом месту по броју оболелих од карцинома грлића материце и на 9 по инциденци смртности у Србији.

- Већина људи није свесна да су инфицирани, а да ли ће се вирус испољити зависи од начина живота, као и редовних прегледа и скрининга. Гинеколози у сардњи са педијатрима од 2019. године раде на едукацији и превенцији рака грлића материце, нагласио је др Бранко Мишић, гинеколог у Дому здравља Шабац.

Директор Завода за јавно здравље у Шапцу, мр. др Бранко Вујковић, истакао је "да се њихова установа више од сто година успешно бори против заразе".

- Вакцина против ХП вируса сада је доступна дечацима и девојчицама. Процењује се да ће вакцина спасити око 2,5 милиона људи. Наш посао је да уз помоћ педијатара родитељима предочимо све бенефите вакцине како бисмо у будућности имали здраву популацију."

ПРИМЕР ИЗ ЛОЗНИЦЕ

Доктор Бранка Красавац каже да је "овај скуп, са еминентним стручњацима, сјано организован и да је то била, још једна, сјајна прилика, да се чују новине из те области.

- На значај превенције и предузимање ваљаним корака пре него што буде, народски речено, "5 до 12" или касно, у лозничком крају, указују сви наши запослени, а помажу нам и многи активисти из разних удружења градјана до Црвеног крста. Значајна подршка су нам и медији и зато се стање стално поправља, али ту нема стајања.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".