Доктор Катарина Седлецки, специјалсита гинекологије и акушерства, каже да за то постоје два разлога: 

- Први је што се тада постиже бољи имунитет против типова хуманог папилома вируса (ХПВ) који су одговорни за настанак око 90 одсто случајева рака грлића материце, али и других аногениталних карцинома и карцинома главе и врата и 80 до 90 одсто случајева гениталних брадавица или шиљатих кондилома. Други је разлог што ХПВ вакцину треба применити пре почетка сексуалне активности, а у том узрасту је мала вероватноћа да је неко већ доживео сексуално искуство. 

Иако се хуманим папилома вирусима млади заразе већ на почетку сексуалне активности, симптоми се не јављају одмах. 

- Највећи број инфицираних особа у почетку нема никакве симптоме, због чега наставља да преноси хумани папилома вирус својим партнерима - каже др Седлецки. 

Фото: Јутјуб принтскрин/Koreni TV

 

 

Уколико је млада особа пре вакцинације ступила у сексуалне односе, она и даље има корист од добијања ХПВ вакцине. 

- То је зато што ово цепиво штити од девет типова ХПВ-а, а веома је мала вероватноћа да је особа инфицирана свим тим типовима - каже наша саговорница. - Осим тога, природна инфекција не оставља трајни имунитет против овог вируса, тако да ће једино вакцина сигурно пружити дуготрајну заштиту. 

Докторка Седлецки напомиње да има девојчица које постају сексуално активне са 16 и мање година, а истраживање је показало да је то случај код сваке четврте сексуално активне адолесценткиње: 

- Велики број њих из различитих разлога не открива својим родитељима ту чињеницу. Али, оно што је важно је да и оне треба да добију ХПВ вакцину, тим пре што је њихов партнер често вршњак који претходно није имао сексуално искуство, па самим тим ни прилику да се зарази ХПВ-ом.

И. Ковачић

Фото: Министарство