Zair je osvojio Afrički kup nacija 1968. godine i 1974. godine, a ostvarili su i plasman na Mundijal 1974. godine.

Za njih je počelo užasno, izgubili su prvi meč protiv Škotske rezultatom 2-0 i dobili su informaciju da neće biti plaćeni zbog ovakvog rezultata. Usledila je druga utakmica grupne faze protiv Jugoslavije.

Ovaj meč je ušao u istoriju kao jedna od najdominantnijih pobeda u istoriji Mundijala. Plavi su izjednačili rekord Mađarske koja je 1954. godine pobedila Južnu Koreju 9-0.

Sledeća utakmica je bila protiv Brazila, međutim, dobili su neočekivanu posetu. Defanzivac Mvepu Ilunga je svedočio pre 20 godina da ih je pre utakmice posetila prezidencijalna garda i da su dobili neverovatne pretnje.

Ako izgube 4-0 od Brazila, niko se neće vratiti kući. Sledila se krv u žilama fudbalera. Uplašeni za svoje porodice u otadžbini, oni su igrali za mnogo više taj dan. Brazilu je bila potrebna pobeda sa tri gola razlike da bi se kvalifikovali, a Brazil je došao do 3-0.

Da bi nesreća bila veća, Brazil je imao slobodan udarac na veoma dobrom mestu. Očekivalo se da će biti 4-0. Upravo je Ilunga potrčao ka lopti i lansirao je na drugi kraj terena. Zbog ovog poteza je dobio žuti karton. Brazil nije postigao gol, pa je verovatno ovim potezom spasao mnogo više od ponosa svojoj ekipi.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".