Заир је освојио Афрички куп нација 1968. године и 1974. године, а остварили су и пласман на Мундијал 1974. године.

За њих је почело ужасно, изгубили су први меч против Шкотске резултатом 2-0 и добили су информацију да неће бити плаћени због оваквог резултата. Уследила је друга утакмица групне фазе против Југославије.

Овај меч је ушао у историју као једна од најдоминантнијих победа у историји Мундијала. Плави су изједначили рекорд Мађарске која је 1954. године победила Јужну Кореју 9-0.

Следећа утакмица је била против Бразила, међутим, добили су неочекивану посету. Дефанзивац Мвепу Илунга је сведочио пре 20 година да их је пре утакмице посетила президенцијална гарда и да су добили невероватне претње.

Ако изгубе 4-0 од Бразила, нико се неће вратити кући. Следила се крв у жилама фудбалера. Уплашени за своје породице у отаџбини, они су играли за много више тај дан. Бразилу је била потребна победа са три гола разлике да би се квалификовали, а Бразил је дошао до 3-0.

Да би несрећа била већа, Бразил је имао слободан ударац на веома добром месту. Очекивало се да ће бити 4-0. Управо је Илунга потрчао ка лопти и лансирао је на други крај терена. Због овог потеза је добио жути картон. Бразил није постигао гол, па је вероватно овим потезом спасао много више од поноса својој екипи.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".