Sveti Nikola slavi se za vreme božićnog posta i zbog toga je potrebno spremiti posnu trpezu. Kako bismo olakšali domaćicama i domaćinima izbor hrane koji će spremiti, izdvojili smo nekoliko recepata najukusnijih jela.
Među predjelima izdvajaju se svakako rolati. Od jedne osnovne smese možete pripremiti čak tri rolata različitih ukusa:
Potrebni sastojci:
- 1,2 kg krompira
- 400 g krekera
- 250 g posnog majoneza
- so
- 3 čena belog luka
Način pripreme:
Pročitajte još
Preostali sastojci mogu biti po vašem ukusu. Evo nekih kombinacija.
Prvi rolat
Sastojci:
- 1 kašičica kurkume (za testo)
- 50 g spanaća
- 100 g posnog majoneza
- so po ukusu
Priprema:
Testo pomešajte sa kurkumom. Između dva pek papira razvaljajte testo oklagijom, sklonite gornji papir pa premažite iseckanim spanaćem u koji ste umešali majonez i malko posolili. Urolajte uz pomoć papira i ostavite do sutradan.
Drugi rolat
- Sastojci:
- 1 kašika origana (za testo)
- 3 kašike kečapa
- 180 g tunjevine
Priprema:
Treći rolat
Sastojci:
- 3 kašike ajvara (za testo)
- 200 g kukuruza šećerca
- 100 g majoneza
Priprema:
Testo umesite sa ajvarom, razvucite. Izmešajte majonez i kuvani kukuruz, premažite, urolajte pa na hlađenje. Rolate isecite i poslužite.
Pihtije od šarana
Sastojci:
- 800 g glava i repova od šarana
- 1 kuvana šargarepa
- limun ili sirće
- so
Priprema:
Prvo skuvajte ribu skuvajte, očistite od kostiju, i dodajte seckanu kuvanu šargarepu svež peršun, limun ili sirće po ukusu. Dodajte i začine i poređajte u posudu i nalijte vodom u kojoj se kuvala. Ako procenite da ima previše vode, ukuvajte ga do željene količine. Pihtije ostavite na hladnom. Pihtije se mogu spremiti i od kečiga, pošto one sadrže dosta želirajućih supstanci.
PITA SA PIRINČEM I PRAZILUKOM
Sastojci:
- 750 g kora za gibanicu
- 5 strukova praziluka
- šolja pirinča
- šoljica ulja
- šolja kisele vode
- suvi biljni začin
- biber
- so
Priprema:
Očistite i operite praziluk i isecite ga na sitne kolutove. Propržiti ga na ulju, malo posoliti i dodati suvi biljni začin. Pirinač skuvajte, ocedite,a zatim ga dodajte praziluku, malo pobiberite i promešajte. Svaku koru poprskati kiselom vodom i filovati po celoj kori. Ređati kore u podmazan pleh i tako dok se sve ne utrošite. Poslednju koru ne filujte nego samo poprskajte uljem i kiselom vodom. Staviti pitu u zagrejenu rernu i pecite na umerenoj temperaturi oko 35 minuta.
KROMPIR SALATA SA TUNJEVINOM
Sastojci:
- 1,3 kg krompira
- 200 g posnog majoneza
- 100 g pečenog susama
- 200 g tunjevine iz konzerve
- veza peršunovog lišća
- 2 čena belog luka
- 1-2 kašičice soli
- 2 kašičice sirćeta
Priprema:
Ova salata se sprema tako što se krompir kuva u ljusci, pa se oljušti posle kuvanja i isecka na kockice. Susam se proprži. Pomešajte majonez, tunjevinu ( i sa njom ulje iz konzerve), izrendan beli luk, iseckani peršun, sirće, posolite, pa izmešajte sa krompirom. Može se služiti odmah ali se preporučuje da odstoji jedan sat da bi se sjedinili ukusi.
RUSKA SALATA
Sastojci:
- 500 g kuvanog krompira
- 200 g kuvane šargarepa
- 300 g kuvanog graška
- 100 g kiselih krastavčića
- 250 g posnog majoneza
- 150 g kuvanog kukuruza
Priprema:
Krompir skuvajte sa ljuskom posebno, a ostalo povrće možete da skuvate zajedno. Zatim ga isecite na kockice. Možete da kupite i smrznutu mešavinu za rusku salatu, ali ovako pripremljena salata je ukusnija.
U jednoj većoj činiji je potrebno staviti sve sastojke koje ćete dobro sjediniti, krompir, šargarepu, grašak, kukuruz i kisele krastavčiće. Dodajte so i biber pa majonez. Po želji možete da dodate limunov sok, senf, tunjevinu, beli luk, masline...
(Stvar ukusa)
BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".