Свети Никола слави се за време божићног поста и због тога је потребно спремити посну трпезу. Како бисмо олакшали домаћицама и домаћинима избор хране који ће спремити, издвојили смо неколико рецепата најукуснијих јела.
Међу предјелима издвајају се свакако ролати. Од једне основне смесе можете припремити чак три ролата различитих укуса:
Потребни састојци:
- 1,2 кг кромпира
- 400 г крекера
- 250 г посног мајонеза
- со
- 3 чена белог лука
Начин припреме:
Прочитајте још
Преостали састојци могу бити по вашем укусу. Ево неких комбинација.
Први ролат
Састојци:
- 1 кашичица куркуме (за тесто)
- 50 г спанаћа
- 100 г посног мајонеза
- со по укусу
Припрема:
Тесто помешајте са куркумом. Између два пек папира разваљајте тесто оклагијом, склоните горњи папир па премажите исецканим спанаћем у који сте умешали мајонез и малко посолили. Уролајте уз помоћ папира и оставите до сутрадан.
Други ролат
- Састојци:
- 1 кашика оригана (за тесто)
- 3 кашике кечапа
- 180 г туњевине
Припрема:
Трећи ролат
Састојци:
- 3 кашике ајвара (за тесто)
- 200 г кукуруза шећерца
- 100 г мајонеза
Припрема:
Тесто умесите са ајваром, развуците. Измешајте мајонез и кувани кукуруз, премажите, уролајте па на хлађење. Ролате исеците и послужите.
Пихтије од шарана
Састојци:
- 800 г глава и репова од шарана
- 1 кувана шаргарепа
- лимун или сирће
- со
Припрема:
Прво скувајте рибу скувајте, очистите од костију, и додајте сецкану кувану шаргарепу свеж першун, лимун или сирће по укусу. Додајте и зачине и поређајте у посуду и налијте водом у којој се кувала. Ако процените да има превише воде, укувајте га до жељене количине. Пихтије оставите на хладном. Пихтије се могу спремити и од кечига, пошто оне садрже доста желирајућих супстанци.
ПИТА СА ПИРИНЧЕМ И ПРАЗИЛУКОМ
Састојци:
- 750 г кора за гибаницу
- 5 струкова празилука
- шоља пиринча
- шољица уља
- шоља киселе воде
- суви биљни зачин
- бибер
- со
Припрема:
Очистите и оперите празилук и исеците га на ситне колутове. Пропржити га на уљу, мало посолити и додати суви биљни зачин. Пиринач скувајте, оцедите,а затим га додајте празилуку, мало побиберите и промешајте. Сваку кору попрскати киселом водом и филовати по целој кори. Ређати коре у подмазан плех и тако док се све не утрошите. Последњу кору не филујте него само попрскајте уљем и киселом водом. Ставити питу у загрејену рерну и пеците на умереној температури око 35 минута.
КРОМПИР САЛАТА СА ТУЊЕВИНОМ
Састојци:
- 1,3 кг кромпира
- 200 г посног мајонеза
- 100 г печеног сусама
- 200 г туњевине из конзерве
- веза першуновог лишћа
- 2 чена белог лука
- 1-2 кашичице соли
- 2 кашичице сирћета
Припрема:
Ова салата се спрема тако што се кромпир кува у љусци, па се ољушти после кувања и исецка на коцкице. Сусам се пропржи. Помешајте мајонез, туњевину ( и са њом уље из конзерве), изрендан бели лук, исецкани першун, сирће, посолите, па измешајте са кромпиром. Може се служити одмах али се препоручује да одстоји један сат да би се сјединили укуси.
РУСКА САЛАТА
Састојци:
- 500 г куваног кромпира
- 200 г куване шаргарепа
- 300 г куваног грашка
- 100 г киселих краставчића
- 250 г посног мајонеза
- 150 г куваног кукуруза
Припрема:
Кромпир скувајте са љуском посебно, а остало поврће можете да скувате заједно. Затим га исеците на коцкице. Можете да купите и смрзнуту мешавину за руску салату, али овако припремљена салата је укуснија.
У једној већој чинији је потребно ставити све састојке које ћете добро сјединити, кромпир, шаргарепу, грашак, кукуруз и киселе краставчиће. Додајте со и бибер па мајонез. По жељи можете да додате лимунов сок, сенф, туњевину, бели лук, маслине...
(Ствар укуса)
БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".