Usvojena je 10. juna 1999. godine uz saglasnost tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića na predlog predsednika Republike Finske Martija Ahtisarija i predsednika Ruske Federacije Biktora Černomirdina.

Ova rezolucija je utvrdila povlačenje Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije, ali se podseća na suverenitet i teritorijalni integritet Jugoslavije i drugih država u regionu.

Od SRJ je zatraženo da se otpočne postepeno povlačenje trupa iz tog regiona, a da će biti omogućen povratak određenog broja pripadnika vojske i policije uz odobrenje međunarodnih vojnih snaga.

Foto: N. Fifić

 

Odobreno je civilno i vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji međunarodnoj zajednici, na taj način bi se sprečila dalja neprijateljstva, kao i što bi se nadgledalo povlačenje jugoslovenskih snaga. Između ostalog, u nadležnosti im je bila i demilitarizacija terorističke OVK, ali i obezbeđivanje povratka izbeglica.

Ciljevi Rezolucije 1244 su bili da se nakon privremene uprave OUN-a, Srbija vrati institucionalno na svoju teritoriju kada za to budu postojali uslovi. Takođe je reafirmisan teritorijalni integritet SRJ čija je Srbija priznata kao zemlja kontinuiteta.

Prema ovoj rezoluciji, Srbiji bi bilo dozvoljeno da vrati vojsku i policiju na ključne pozicije, kao što su državne granice, a osetno prisustvo bi bilo primetno na severu Kosmeta. Ova rezolucija je i dalje važeća i pravno obavezujuća.

Foto: N. Skenderija, I. Radulović, B. Subašić

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".