Усвојена је 10. јуна 1999. године уз сагласност тадашњег председника Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића на предлог председника Републике Финске Мартија Ахтисарија и председника Руске Федерације Биктора Черномирдина.

Ова резолуција је утврдила повлачење Војске Југославије са Косова и Метохије, али се подсећа на суверенитет и територијални интегритет Југославије и других држава у региону.

Од СРЈ је затражено да се отпочне постепено повлачење трупа из тог региона, а да ће бити омогућен повратак одређеног броја припадника војске и полиције уз одобрење међународних војних снага.

Фото: Н. Фифић

 

Одобрено је цивилно и војно присуство на Косову и Метохији међународној заједници, на тај начин би се спречила даља непријатељства, као и што би се надгледало повлачење југословенских снага. Између осталог, у надлежности им је била и демилитаризација терористичке ОВК, али и обезбеђивање повратка избеглица.

Циљеви Резолуције 1244 су били да се након привремене управе ОУН-а, Србија врати институционално на своју територију када за то буду постојали услови. Такође је реафирмисан територијални интегритет СРЈ чија је Србија призната као земља континуитета.

Према овој резолуцији, Србији би било дозвољено да врати војску и полицију на кључне позиције, као што су државне границе, а осетно присуство би било приметно на северу Космета. Ова резолуција је и даље важећа и правно обавезујућа.

Фото: Н. Скендерија, И. Радуловић, Б. Субашић

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".