Vrhovni sud Irana prihvatio je žalbe Mohameda Kobadlua i Samana Saidija Jasina, koji su optuženi za nedavno učešće u neredima, izvestila je pravosudna novinska agencija Mizan.

Kobadlu je optužen za ubistvo jednog policijskog agenta i ranjavanje petoro drugih tokom protesta, a Jasin je optužen za pokušaj ubistva pripadnika snaga bezbednosti i pevanje revolucionarnih pesama, preneo je Rojters.

Iran je ranije ovog meseca obesio dvojicu demonstranata: Mohsena Šekarija (23), koji je optužen za blokiranje glavnog puta u septembru i ranjavanje nožem pripadnika paravojne milicije Basidž, i Majida Rezu Rahnavardika (23) koji je optužen da je ubio nožem dva pripadnika Basidža.

Foto: Tanjug/AP

 

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel saopštio je da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 21 učesnika protesta.

Grupa za zaštitu ljudskih prava HRANA saopštila je da je do petka ubijeno 506 demonstranata u Iranu, uključujući 69 maloletnika, dok je 18.516 njih uhapšeno.

Iran je saopštio početkom decembra da je u protestima poginulo 200 ljudi, uključujući pripadnike snaga bezbednosti.

Foto: AP

 

Protesti širom Irana izbili su 16. septembra nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini koju je privela policija za moral zbog navodno nepropisnog nošenja hidžaba i pretvorili su se u opštenarodnu pobunu protiv klerikalne vlasti.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".