Врховни суд Ирана прихватио је жалбе Мохамеда Кобадлуа и Самана Саидија Јасина, који су оптужени за недавно учешће у нередима, известила је правосудна новинска агенција Мизан.

Кобадлу је оптужен за убиство једног полицијског агента и рањавање петоро других током протеста, а Јасин је оптужен за покушај убиства припадника снага безбедности и певање револуционарних песама, пренео је Ројтерс.

Иран је раније овог месеца обесио двојицу демонстраната: Мохсена Шекарија (23), који је оптужен за блокирање главног пута у септембру и рањавање ножем припадника паравојне милиције Басиџ, и Мајида Резу Рахнавардика (23) који је оптужен да је убио ножем два припадника Басиџа.

Фото: Танјуг/АП

 

Међународна организација за људска права Амнести интернешенел саопштио је да иранске власти траже смртну казну за најмање 21 учесника протеста.

Група за заштиту људских права ХРАНА саопштила је да је до петка убијено 506 демонстраната у Ирану, укључујући 69 малолетника, док је 18.516 њих ухапшено.

Иран је саопштио почетком децембра да је у протестима погинуло 200 људи, укључујући припаднике снага безбедности.

Фото: АП

 

Протести широм Ирана избили су 16. септембра након смрти 22-годишње Махсе Амини коју је привела полиција за морал због наводно непрописног ношења хиџаба и претворили су се у општенародну побуну против клерикалне власти.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".