Upravo zato osvežavajuće vodice za usta ili pranje zuba neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris belog luka.
Ipak, istraživači tvrde da bi uz beli luk ili posle jela s belim lukom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krompir, peršun, nanu, bosiljak ili pečurke jer te namirnice sadrže fenole, jedinjenja koja će u hemijskoj reakciji reagovati sa sumporom iz belog luka i tako neutralisati snažan miris.
To su i dokazali pomoću posebnog uređaja koji analizira molekule na osnovu njihove mase, a posle konzumacije pomenutih namirnica, nivo sumpora bila je znatno niža u dahu volontera.
Najviše fenola ima u nani, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, delotvorno suzbija miris belog luka.
BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI
Pročitajte još
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".