Управо зато освежавајуће водице за уста или прање зуба неће бити од помоћи у покушају да закамуфлирате препознатљив мирис белог лука.

Ипак, истраживачи тврде да би уз бели лук или после јела с белим луком требало јести јабуке, зелену салату, цикорију, целер, кромпир, першун, нану, босиљак или печурке јер те намирнице садрже феноле, једињења која ће у хемијској реакцији реаговати са сумпором из белог лука и тако неутралисати снажан мирис.

Фото: Профимедиа

 

То су и доказали помоћу посебног уређаја који анализира молекуле на основу њихове масе, а после конзумације поменутих намирница, ниво сумпора била је знатно нижа у даху волонтера.

Највише фенола има у нани, али научнике је изненадило и како лист салате, који има знатно мање количине фенола, делотворно сузбија мирис белог лука. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".