Stručnjaci za rekonstrukciju lica su rešili ovoga puta da "ožive" lice jednog hrišćanskog svetitelja iz XIII veka.

Pomoću CT skenera međunarodni tim istraživača skenirao je lobanju i napravio realističnu rekonstrukciju lica Svetog Antonija iz Padove, koji se smatra zaštitnikom izgubljenih i ukradenih predmeta. Konačna slika čoveka je upotpunjena frizurom i smeđom haljinom, karakterističnim obeležjem reda kom je pripadao - franjevcima.

Međutim, ovo nije prvi put da je urađena rekonstrukcija njegovog lica. Italijanski vajar Roberto Kremesini je još 1981. godine napravio repliku lica Svetog Antonija pomoću gipsa. Više od 30 godina kasnije, tačnije 2014. godine, istraživači iz Antropološkog muzeja Univerziteta Svetog Antonija, zajedno sa timom međunarodnih forenzičara napravili su još jednu rekonstrukciju lica koristeći lobanju svetitelja.

- Najnoviji rad je rezultat modernih tehnika i primetan je razvoj tehnologije, u odnosu na rekonstrukciju iz 2014. godine - rekao je Sisero Moraeš, vodeći autor studije i brazilski stručnjak za grafiku.

- Sadašnja aproksimacija je uveliko poboljšala anatomsku koherentnost i kompatibilnija je sa pravim licem - rekao je.

Pored aproksimacije lica, Moraeš i njegovi saradnici napravili su rekonstrukciju cele glave, koja je bila neobično velika kada se poredi sa drugim glavama prosečne veličine.

Sveti Antonije je umro 1231. godine u Padovi u 36. godini života, a kanonizovan je samo godinu dana kasnije.

Foto: Vikipedija

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Nacionalna geografija)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".