Psihološki razlozi zbog kojih nas sladoled čini srećnijim:

Pre svega, slatko je

U stvari, desert koji ako znamo kako da ga pripremimo može imati vrlo malo kalorija. Ovo odagnava naše žaljenje i čini nas srećnijim.

Podiže raspoloženje

Osim što deluje kao zaslađivač u nagradnom centru mozga i stvara zadovoljstvo, ako izaberete čokoladni sladoled, možete poboljšati raspoloženje jer se u mozgu luče endorfini koji poboljšavaju mentalno raspoloženje, kao i serotonin. Iako čokoladni sladoledi imaju više masti od drugih, vredi pojesti barem jedan štapić.


Sladoled znači leto!

Leto je period sa suncem, svetlošcću, morem, šetnjama i generalno lakšom klimom. Kako se sladoled pojavljuje, psihologija se menja jer mozak prima signal da se leto bliži ili da sve postaje živo.

Foto: A. Stanković

 

 

Naučno je dokazano da je hrana povezana sa uspomenama

Oblik, aroma i ukus svake namirnice podseća na različite slike. Dakle, kada jedemo sladoled, obično nam slike podsvesno padaju na pamet, pa su naše emocije pozitivne, što nas dovodi do ovog blagostanja čak i bez očiglednog razloga.

Daje nam energiju

Ugljeni hidrati iz mlečne laktoze i zaslađivača proizvode energiju i uključeni su u različite metaboličke funkcije. Dakle, ako imate težak dan ili ste intenzivno vežbali, puno plivali - sladoled je idealan!


Zdrav je

Ne sadrži mnogo konzervansa, jedini konzervans u sladoledu je obično led i smrzavanje, dok pasterizacija mleka ubija patogene mikroorganizme. Međutim, da bi pripadao ovoj kategoriji, ne sme da sadrži aditive, parfeme i boje itd.

Idealan je za dijetu

Povećanje proteina u našoj ishrani i smanjenje ugljenih hidrata mobiliše metabolizam i na taj način postiže gubitak težine. Većina proteina u sladoledu dolazi iz mleka i visoke su biološke vrednosti.