Psihološki razlozi zbog kojih nas sladoled čini srećnijim:
Pre svega, slatko je
U stvari, desert koji ako znamo kako da ga pripremimo može imati vrlo malo kalorija. Ovo odagnava naše žaljenje i čini nas srećnijim.
Podiže raspoloženje
Osim što deluje kao zaslađivač u nagradnom centru mozga i stvara zadovoljstvo, ako izaberete čokoladni sladoled, možete poboljšati raspoloženje jer se u mozgu luče endorfini koji poboljšavaju mentalno raspoloženje, kao i serotonin. Iako čokoladni sladoledi imaju više masti od drugih, vredi pojesti barem jedan štapić.
Sladoled znači leto!
Leto je period sa suncem, svetlošcću, morem, šetnjama i generalno lakšom klimom. Kako se sladoled pojavljuje, psihologija se menja jer mozak prima signal da se leto bliži ili da sve postaje živo.
Foto: A. Stanković
Naučno je dokazano da je hrana povezana sa uspomenama
Oblik, aroma i ukus svake namirnice podseća na različite slike. Dakle, kada jedemo sladoled, obično nam slike podsvesno padaju na pamet, pa su naše emocije pozitivne, što nas dovodi do ovog blagostanja čak i bez očiglednog razloga.
Daje nam energiju
Ugljeni hidrati iz mlečne laktoze i zaslađivača proizvode energiju i uključeni su u različite metaboličke funkcije. Dakle, ako imate težak dan ili ste intenzivno vežbali, puno plivali - sladoled je idealan!
Zdrav je
Ne sadrži mnogo konzervansa, jedini konzervans u sladoledu je obično led i smrzavanje, dok pasterizacija mleka ubija patogene mikroorganizme. Međutim, da bi pripadao ovoj kategoriji, ne sme da sadrži aditive, parfeme i boje itd.
Idealan je za dijetu
Povećanje proteina u našoj ishrani i smanjenje ugljenih hidrata mobiliše metabolizam i na taj način postiže gubitak težine. Većina proteina u sladoledu dolazi iz mleka i visoke su biološke vrednosti.