Психолошки разлози због којих нас сладолед чини срећнијим:
Пре свега, слатко је
У ствари, десерт који ако знамо како да га припремимо може имати врло мало калорија. Ово одагнава наше жаљење и чини нас срећнијим.
Подиже расположење
Осим што делује као заслађивач у наградном центру мозга и ствара задовољство, ако изаберете чоколадни сладолед, можете побољшати расположење јер се у мозгу луче ендорфини који побољшавају ментално расположење, као и серотонин. Иако чоколадни сладоледи имају више масти од других, вреди појести барем један штапић.
Сладолед значи лето!
Лето је период са сунцем, светлошцћу, морем, шетњама и генерално лакшом климом. Kако се сладолед појављује, психологија се мења јер мозак прима сигнал да се лето ближи или да све постаје живо.
Фото: А. Станковић
Научно је доказано да је храна повезана са успоменама
Облик, арома и укус сваке намирнице подсећа на различите слике. Дакле, када једемо сладолед, обично нам слике подсвесно падају на памет, па су наше емоције позитивне, што нас доводи до овог благостања чак и без очигледног разлога.
Даје нам енергију
Угљени хидрати из млечне лактозе и заслађивача производе енергију и укључени су у различите метаболичке функције. Дакле, ако имате тежак дан или сте интензивно вежбали, пуно пливали - сладолед је идеалан!
Здрав је
Не садржи много конзерванса, једини конзерванс у сладоледу је обично лед и смрзавање, док пастеризација млека убија патогене микроорганизме. Међутим, да би припадао овој категорији, не сме да садржи адитиве, парфеме и боје итд.
Идеалан је за дијету
Повећање протеина у нашој исхрани и смањење угљених хидрата мобилише метаболизам и на тај начин постиже губитак тежине. Већина протеина у сладоледу долази из млека и високе су биолошке вредности.