Bogdan Đorđević, poznatiji kao Tatar Bogdan, je u vreme donošenja Sretenjskog ustava bio sreski načelnik Paraćinske nahije. On je postao poznat i van svog Paraćina kada je 1830. godine u Srbiju doneo vesti iz Carigrada.

Put od Stambola do Kragujevca je trajao nedeljama u to vreme, međutim, Tatar Bogdan ga je prevalio za samo pet dana i doneo je Milošu Obrenoviću dobre vesti od Sultana Mahmuda Drugog. Doneo je hatišerif i sultanov Berat.

Prvi akt je Srbiji doneo autonomiju i priznao Kneževini nezavisnu državnu upravu, dok je drugi priznao knezu Milošu pravo na formiranje dinastije. Za njegove zasluge odužili su mu se i Beograd i Paraćin tako što su ulice nazvali po njemu.

 

 

NJegov najveći doprinos u Paraćinu je došao 15 godina kasnije. Želeo je da školuje svoju ćerku, ali za to nisu postojali uslovi u tadašnjoj državi. Odlučio je da uputi molbu ministru prosvete Jovanu Steriji Popoviću gde je tražio da dopusti školovanje i ženske dece.

Prva javna ženska škola u Kneževini Srbiji je osnovana 1845. godine u zgradu koju je državi poklonio Tatar Bogdan, te je zaslužan za školovanje devojčica, a mnogi srpski gradovi su zatim pratili primer Paraćina.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".