Богдан Ђорђевић, познатији као Татар Богдан, је у време доношења Сретењског устава био срески начелник Параћинске нахије. Он је постао познат и ван свог Параћина када је 1830. године у Србију донео вести из Цариграда.

Пут од Стамбола до Крагујевца је трајао недељама у то време, међутим, Татар Богдан га је превалио за само пет дана и донео је Милошу Обреновићу добре вести од Султана Махмуда Другог. Донео је хатишериф и султанов Берат.

Први акт је Србији донео аутономију и признао Кнежевини независну државну управу, док је други признао кнезу Милошу право на формирање династије. За његове заслуге одужили су му се и Београд и Параћин тако што су улице назвали по њему.

 

 

Његов највећи допринос у Параћину је дошао 15 година касније. Желео је да школује своју ћерку, али за то нису постојали услови у тадашњој држави. Одлучио је да упути молбу министру просвете Јовану Стерији Поповићу где је тражио да допусти школовање и женске деце.

Прва јавна женска школа у Кнежевини Србији је основана 1845. године у зграду коју је држави поклонио Татар Богдан, те је заслужан за школовање девојчица, а многи српски градови су затим пратили пример Параћина.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".