Поред историјског значаја, он је учинио и један корак који је заувек изменио географију подручја Феникије.

Близу обале данашњег Либана се налазио нови град Тир са јаким утврђењем и окружен морем. Стари Тир је био на обали и његове зидине су срушене. Десет месеци је трајала опсада овог стратешки битног града на обали Феникије, а то је све више љутило Александра.

Он се одлучио за несвакидашњи потез, направио је мост дугачак око 1 километар уз помоћ остатака зидина обалског дела Тира. Током опсаде је Александар добио писмо у коме Дарије Трећи нуди примирје, откупнину за његову породицу и све земље западно од Еуфрата Александру. Македонски војсковођа одбија и упућује грчку војску на даљи поход.

Фото: Википедија

 

Користећи изграђени пут, уз помоћ опсадних справа, долази грчка војска до зидина и Александар успева да се пробије у град. Био је толико љут због жестоке одбране града да је уништио пола града, масакрирао огроман број грађана, а преостале продао као робље.

Географске промене

Ако погледамо карту Либана, острво Тир данас не постоји, већ је то обалски град. Ово се десило управо због километарског моста који је саградио Александар како би покорио град. Овим подухватом, он је успео да промени географске карте заувек.

Фото: Википедија, Гугл мапс принтскрин

 

Више од 2 миленијума је прошло од ове опсаде, а данас је острвски део Тира потпуно спојен са копном. Александров мост се потпуно проширио и направио земљани пут од Тира до копна у Либану.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".